Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

„Bajeczny paw” Julia Bogaczyk II miejsce Bake & Play #zostanwdomu

Biszkopt (tortownica o średnicy 28 cm):

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze

Poncz:

  • woda
  • sok z cytryny
  • mięta
  • cukier

Lemon curd:

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 130 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • sok i skórka starta z 2 cytryn

Krem cytrynowy:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 36%
  • lemon curd

Krem miętowy:

  • gałązki mięty
  • 200 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru

Tynk do tortu – krem maślany z mlekiem skondensowanym:

  • 150 g masła
  • 150 ml mleka skondensowanego

Drugie miejsce: Julia Bogaczyk

Cukierniczego bakcyla połknęła jako dziecko. – Od najmłodszych lat podglądałam mamę i babcię jak piekły i zdobiły torty. Kiedy tylko trochę podrosłam zaczęłam pomagać przy dekoracjach. Od tego zaczęła się moja pasja do pieczenia, którą stale rozwijam m.in. uczestnicząc w różnych kursach i szkoleniach – opowiada uczennica ZSGH w Iwoniczu Zdroju, kształcąca się w zawodzie technik technologii żywności.
Autorka tortu „Bajeczny paw”, nagrodzonego II miejscem w konkursie Bake & Play # zostań w domu, interesuje się także kulturą Azji. – Czytam o niej i marzę, że kiedyś zwiedzę ten wspaniały kontynent i poznam jego smaki – wyznaje laureatka konkursu Akademii Mistrza.

My już dziś możemy poznać smak jej bajkowego tortu.

Przepis – „Bajeczny paw”

WYKONANIE:

Biszkopt (tortownica o średnicy 28 cm):
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy różnej ilości części i zabarwić. Wylać na blachę. Piec w temp. 180°C. Upiec dwa biszkopty.

Poncz:
Listki mięty posiekać drobno i zaparzyć. Przecedzić przez sitko. Dodać sok z cytryny i cukier.

Lemon curd:
Całe jaja plus żółtka i cukier wymieszać rózgą w kąpieli wodnej. Dodać masło, sok z cytryny i skórkę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu. Mieszać do zagęszczenia.

Krem cytrynowy:
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać lemon curd.

Krem miętowy:
Małą ilość śmietanki ugotować z gałązkami mięty, ostudzić i ubić z resztą śmietanki i mascarpone oraz cukrem.

Tynk do tortu – krem maślany z mlekiem skondensowanym:
Do utartego masła dodać mleko skondensowane i miksować na puszystą masę.

Składanie tortu:

Biszkopty nasączyć ponczem i przekroić na pół. Przekładać dwukrotnie kremem cytrynowym i raz kremem miętowym. Po złożeniu obłożyć tynkiem. Kiedy ciasto się schłodzi, obłożyć masą cukrową i ustawić pionowo. Dekorować masą cukrową.

Przewiń do góry