„Bajeczny paw” Julia Bogaczyk II miejsce Bake & Play #zostanwdomu
Biszkopt (tortownica o średnicy 28 cm):
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2,5 łyżek mąki pszennej
- 2,5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze
Poncz:
- woda
- sok z cytryny
- mięta
- cukier
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 130 g drobnego cukru
- 80 g masła
- sok i skórka starta z 2 cytryn
Krem cytrynowy:
- 150 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 36%
- lemon curd
Krem miętowy:
- gałązki mięty
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru
Tynk do tortu – krem maślany z mlekiem skondensowanym:
- 150 g masła
- 150 ml mleka skondensowanego
Drugie miejsce: Julia Bogaczyk
Cukierniczego bakcyla połknęła jako dziecko. – Od najmłodszych lat podglądałam mamę i babcię jak piekły i zdobiły torty. Kiedy tylko trochę podrosłam zaczęłam pomagać przy dekoracjach. Od tego zaczęła się moja pasja do pieczenia, którą stale rozwijam m.in. uczestnicząc w różnych kursach i szkoleniach – opowiada uczennica ZSGH w Iwoniczu Zdroju, kształcąca się w zawodzie technik technologii żywności.
Autorka tortu „Bajeczny paw”, nagrodzonego II miejscem w konkursie Bake & Play # zostań w domu, interesuje się także kulturą Azji. – Czytam o niej i marzę, że kiedyś zwiedzę ten wspaniały kontynent i poznam jego smaki – wyznaje laureatka konkursu Akademii Mistrza.
My już dziś możemy poznać smak jej bajkowego tortu.
Przepis – „Bajeczny paw”
WYKONANIE:
Biszkopt (tortownica o średnicy 28 cm):
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy różnej ilości części i zabarwić. Wylać na blachę. Piec w temp. 180°C. Upiec dwa biszkopty.
Poncz:
Listki mięty posiekać drobno i zaparzyć. Przecedzić przez sitko. Dodać sok z cytryny i cukier.
Lemon curd:
Całe jaja plus żółtka i cukier wymieszać rózgą w kąpieli wodnej. Dodać masło, sok z cytryny i skórkę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu. Mieszać do zagęszczenia.
Krem cytrynowy:
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodać lemon curd.
Krem miętowy:
Małą ilość śmietanki ugotować z gałązkami mięty, ostudzić i ubić z resztą śmietanki i mascarpone oraz cukrem.
Tynk do tortu – krem maślany z mlekiem skondensowanym:
Do utartego masła dodać mleko skondensowane i miksować na puszystą masę.
Składanie tortu:
Biszkopty nasączyć ponczem i przekroić na pół. Przekładać dwukrotnie kremem cytrynowym i raz kremem miętowym. Po złożeniu obłożyć tynkiem. Kiedy ciasto się schłodzi, obłożyć masą cukrową i ustawić pionowo. Dekorować masą cukrową.