Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Bożonarodzeniowy tort orzechowy

BISZKOPT ORZECHOWY:

  • jaja 350 g
  • cukier kryształ 215 g
  • mąka pszenna 100 g
  • orzechy włoskie (drobne) 100 g

KREM RUSSEL NA BAZIE CZEKOLADY:

  • Margaryna Maestra Kremowa White 500 g
  • czekolada biała 125 g
  • żółtka 65 g
  • cukier kryształ 65 g
  • spirytus 30 g

KREM ORZECHOWY:

  • krem Russel 500 g
  • orzechy włoskie (drobne) 150 g
  • pasta orzechowa 30 g
  • kakao 15 g
  • wódka orzechowa 40 g

NAKROPKA

  • cukier kryształ 75 g
  • woda 150 g
  • wódka orzechowa 30 g
  • konfitura z czarnej porzeczki 100 g

Boże Narodzenie to czas kiedy dzielimy się tym co najlepsze. Warto więc dobrze przemyśleć jakim wyjątkowy wypiekiem uraczycie bywalców Waszych cukierni, żeby na długo zapamiętali smak słodkich świąt. My tym razem proponujemy tort orzechowy.

BISZKOPT ORZECHOWY:
Oddzielić białka od żółtek, mąkę wymieszać z drobno posiekanymi orzechami. Białka ubić na sztywną masę, dodając w 2 częściach cukier kryształ. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, a następnie wymieszać z mąką i orzechami. Rozsmarować na blaszkę wyłożoną pergaminem i opiekać 8 min w temperaturze 220°C.

KREM RUSSEL NA BAZIE CZEKOLADY:
Margarynę ubić na puszystą gładką masę. Żółtka z cukrem ubić na parze. Czekoladę rozpuścić. Żółtka z cukrem schłodzić do temperatury około 50°C, dodać rozpuszczoną białą czekoladę, połączyć na jednolitą masę. Do ubitej margaryny dodać masę z żółtek, cukier i czekoladę schłodzoną do temperatury 30°C, a następnie dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Na koniec na wolnych obrotach dodać spirytus.

KREM ORZECHOWY:
Połączyć składniki, w końcowej fazie dodać alkohol.

NAKROPKA:
Cukier i wodę zagotować. Ostudzić i wymieszać z orzechówką.

ZŁOŻENIE:
Biszkopt orzechowy skropić i posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Nałożyć krem i przełożyć drugim biszkoptem (tort ułożyć z czterech warstw biszkoptu, za każdym razem nakrapiając biszkopt i przekładając go konfiturą i kremem). Wykończyć tort rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekorować czekoladą i orzechami.

Przewiń do góry