Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Brioche z wodą z kwiatów pomarańczy

CIASTO BRIOCHE:

  • mąka 355 g
  • sól 7 g
  • cukier 35 g
  • mleko w proszku 20 g
  • drożdże 15 g
  • jajka 150 g
  • margaryna Maestra Puff Pastry Intenso NH MB 100 g

SYROP Z WODĄ Z KWIATÓW POMARAŃCZY:

  • woda 50 g
    cukier 75 g
    woda z kwiatów pomarańczy 10 g

INNE:

  • jajka 1 szt.
  • margaryna Maestra Puff Pastry Intenso NH MB 30 g
  • cukier 50 g

DEKORACJA:

  • cukier puder lub kruszona beza

Przepis na francuskie bułeczki z wodą z kwiatów pomarańczy, to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować i wprowadzać nieoczywiste składniki do swoich wyrobów.

CIASTO BRIOCHE:

Połączyć razem mąkę, sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Mieszając, dodać jajka oraz wodę. Powstałe ciasto wyrabiać 10 minut: pierwsze 5 minut powoli, a następne 5 minut szybciej. Przykryć ciasto i odstawić  na 2 godziny w ciepłe miejsce ( jego temperatura powinna wynosić 25°C).

Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować i schłodzić.

Rozwałkować ciasto, w środku ułożyć Maestrę Puff Pastry Intenso NH MB.
Zwijać 3 razy pojedyncze warstwy, a następnie schłodzić.

Pokroić ciasto na 6 części, rozwałkować je na grubość 5mm. Ciasto powinno mieć kształt prostokątów o wymiarach 20cm x 6cm każdy.

Prostokąt przekroić wzdłuż na trzy części i zapleść warkocz z ciasta. Rant zawinąć i posmarować Maestrą Puff Pastry Intenso NH MB, a na koniec oprószyć cukrem.

Zawinięty warkocz (o średnicy ok. 8cm i wysokości ok. 5cm) przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (temperatura 25°C) na 2 godziny.

Wyrośnięty warkocz posmarować ubitym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.

SYROP Z WODĄ Z KWIATÓW POMARAŃCZY:

Zagotować wodę  z cukrem i wodą z kwiatów pomarańczy.

Posmarować brioche syropem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Przewiń do góry