Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

„Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone” Nina Ciećwierz – wyróżnienie w konkursie Bake & Play #zostanwdomu

Ciasto (forma 18 cm):

  • 600g marchewki
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 600g mąki
  • kilka łyżek mleka
  • 120g cukru
  • 120 ml oleju
  • 300g jabłka

Krem:

  • 500g mascarpone
  • śmietana-fix
  • 60g cukru
  • garść liści bazylii

Nina Ciećwierz – młoda pasjonatka cukiernictwa, jest laureatką wyjątkowej edycji konkursu Bake & Play. Nina otrzymała wyróżnienie w kategorii fotografia, ale zaprezentowany przez nią przepis także zdobył uznanie jurorów. Jest to bardzo ciekawa wariacja na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. To połączenie niezwykle popularne, wciąż jest cukierniczym hitem, często wybieranym przez konsumentów.

Sposób przygotowania:

Ciasto (forma 18 cm):

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Marchewki i jabłka ścieramy na tarce (można też rozdrobnić w malakserze). W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem, następnie mieszamy je z olejem. Przesiewamy mąkę i dodajemy startą marchewkę z jabłkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wszytko dzielimy pomiędzy trzy równe foremki. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Krem:

Wszystko mieszamy i ubijamy na najniższych obrotach miksera. Bazylię siekamy i dodajemy do kremu. Wszystko mieszamy.

Blaty marchewkowe wyrównujemy (odkrawamy górę). Krem dzielimy na trzy porcje. Tworzymy warstwy: ciasto, krem, ciasto, krem, ciasto. Resztę kremu dajemy na wierzch i boki ciasta. Górę posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.

Przewiń do góry