Faworki
Faworki:
- 2400g mąki pszennej
- 1300g żółtek
- 200g margaryny Maestra Cukiernicza MB 80%
- 750g gęstej śmietany 18%
- 200g cukru pudru
- 3 łyżki spirytusu
- 4 szczypty soli
Faworki czyli chrusty to idealna karnawałowa alternatywa dla pączków. Trudno wyobrazić sobie bez nich tłusty czwartek. Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Z kolei nazwa „chrust” ma typowo słowiańskie pochodzenie. Faworki bowiem muszą odznaczać się wyjątkową kruchością, tak jak chrust zbierany w lesie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsypać przesianą mąkę, cukier puder, dodać żółtka, sól, spirytus, śmietanę (śmietaną regulujemy gęstość ciasta), miękką margarynę. Dobrze wyrobić na jednolitą masę, wyrabiamy tak długo aż masa będzie miękka i elastyczna (mieszać aż w cieście pojawia się pęcherzyki powietrza). Ciasto przykryć, dobrze schłodzić. Z ciasta rozwałkować jak najcieniej się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków) prostokąt i za pomocą radełka wycinać romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrobić na środku nacięcie. Każdy faworek przełożyć przez otwór w środku. Smażyć na rozgrzanej fryturze Maestro Sol w temp. około 175-180 stopni na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku. Udekorować cukrem pudrem.