Julia Krupska „Tort cytrynowo-czekoladowy z dekoracją Oreo – Czekoladowe marzenie Jakuba” Bake & Play #zostanwdomu
Biszkopt:
- 5 jaj
- ¾ szkl. cukru kryształu
- ¾ szkl. mąki pszennej
- ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
- 50 g gorzkiej czekolady
Poncz:
- ¾ szklanki wody
- sok z 1 cytryny
Krem cytrynowy:
- 2 budynie waniliowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g masła
- 500 ml wody
- 0,5 szklanki
- 4 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowo-czekoladowy:
- 250 ml śmietanki
- 36%
- 250g serka
- mascarpone
- ½ szkl. cukru pudru
- 50 g mlecznej
- czekolady
Ganach:
- 350 g śmietanki 36%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
Krem czekoladowy:
- 50 g masła
- 3 łyżki ganach
Julia Krupska zgłosiła się do konkursu Bake & Play jako pierwsza. Jej perfekcyjna praca od razu podniosła poprzeczkę bardzo wysoko. Jak sama napisała w zgłoszeniu, stawia na naturalność i estetykę. Lubi proste, ale oddające efekt dekoracje. A to, że spędza w kuchni całe dnie, cyzelując swoje cukiernicze zdolności, widać gołym okiem! Prezentowany tort był także wyjątkowy, ponieważ został wykonany na urodziny młodszego brata.
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem ubijamy, dodajemy po 1 żółtku i ubijamy mikserem na puszystą masę. Przesiewamy mąki i kakao, delikatnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce i łączymy z masą. Wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 min w 180 st. na funkcji góra-dół.
Poncz:
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i nasączamy ponczem.
Krem cytrynowy:
Gotujemy 500 ml wody. W 0,5 szklanki rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującej się wody, gotujemy do zgęstnienia. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę, mieszamy energicznie do rozpuszczenia. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo krem. Rozprowadzamy jako pierwszą warstwę.
Krem śmietankowo-czekoladowy:
Śmietanę z cukrem ubijamy, dodajemy mascarpone i łączymy. Czekoladę ścieramy i łączymy delikatnie ze śmietaną. Rozprowadzamy jako drugą warstwę.
Ganach:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i używamy jako tynk do tortu.
Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i używamy jako tynk do tortu.
Dekoracja:
- Oreo
- Maltesers
- posypka cukrowa