Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Julia Krupska „Tort cytrynowo-czekoladowy z dekoracją Oreo – Czekoladowe marzenie Jakuba” Bake & Play #zostanwdomu

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • ¾ szkl. cukru kryształu
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Poncz: 

  • ¾ szklanki wody
  • sok  z 1 cytryny

Krem cytrynowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g masła
  • 500 ml wody
  • 0,5 szklanki
  • 4 łyżki cukru pudru

Krem śmietankowo-czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 
  • 36%
  • 250g serka
  • mascarpone
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 50 g mlecznej 
  • czekolady

Ganach: 

  • 350 g śmietanki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

Krem czekoladowy:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki ganach

Julia Krupska zgłosiła się do konkursu Bake & Play jako pierwsza. Jej perfekcyjna praca od razu podniosła poprzeczkę bardzo wysoko. Jak sama napisała w zgłoszeniu, stawia na naturalność i estetykę. Lubi proste, ale oddające efekt dekoracje. A to, że spędza w kuchni całe dnie, cyzelując swoje cukiernicze zdolności, widać gołym okiem! Prezentowany tort był także wyjątkowy, ponieważ został wykonany na urodziny młodszego brata.

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka z cukrem ubijamy, dodajemy po 1 żółtku i ubijamy mikserem na puszystą masę. Przesiewamy mąki i kakao, delikatnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce i łączymy z masą. Wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 min w 180 st. na funkcji góra-dół.

Poncz: 

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i nasączamy ponczem.

Krem cytrynowy:

Gotujemy 500 ml wody. W 0,5 szklanki rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującej się wody, gotujemy do zgęstnienia. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę, mieszamy energicznie do rozpuszczenia. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo krem. Rozprowadzamy jako pierwszą warstwę.

Krem śmietankowo-czekoladowy:

Śmietanę z cukrem ubijamy, dodajemy mascarpone i łączymy. Czekoladę ścieramy i łączymy delikatnie ze śmietaną. Rozprowadzamy jako drugą warstwę.

Ganach:

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i używamy jako tynk do tortu.

Krem czekoladowy:

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jednolitej masy. Studzimy i używamy jako tynk do tortu.

Dekoracja:

  • Oreo
  • Maltesers
  • posypka cukrowa

Przewiń do góry