Kruszwica i warzywne wypieki – muffiny z burakiem
Składniki:
- 1000 g – Kruszwica Muffin
- 350 g – Olej Maestro Świeżość
- 200 g – burak tarty mrożony
- 150 g – koncentrat z buraka „Krakus”
- 150 g – sok z buraka
- 200 g – orzech włoski drobny
Burak. Doskonale oczyszcza organizm, odmładza, walczy z anemią i poprawia odporność- to idealne warzywo na wiosenne przesilenie. Do tego ma cudownie słodki i delikatny smak. Nic dziwnego, że burak był jednym z trzech bohaterów warzywnych wypieków, przygotowywanych podczas tegorocznych targów Expo Sweet, przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego i technologa żywności ZT Kruszwica Jacka Ziębę. To często niedoceniane warzywo, które z powodzeniem mogłoby zagościć w cukiernictwie na dłużej. Jest naturalnie słodkie, nadaje wypiekom piękną rubinową barwę, zmieniając zwykłego muffina, w wyjątkową przekąskę.
Muffiny z burakiem – wykonanie:
Buraki rozmrozić i połączyć ze wszystkimi składnikami, poza orzechem. Miksować przez około 3 minuty za pomocą mieszadła w kształcie liścia, do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodać drobne orzechy włoskie i mieszać jeszcze przez minutę na wolnych obrotach. Gotową masę przełożyć za pomocą worka cukierniczego do papilotek i piec w temp. 180 – 200 stopni C, przez 30 – 40 min.
Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny ze szpinakiem i muffiny z marchewką.