Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Maślana półfrancuska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

Składniki na Kaltrem:

Składniki na kruszonkę (opcjonalnie):

Zwykła drożdżówka? Nic bardziej mylnego. To niepozorne ciastko skrywa w sobie prawdziwe bogactwo smaków i faktur. Każdy kęs przyjemnie chrupie w ustach oraz zachwyca delikatnym smakiem i aromatem masła. Słodycz kruszonki, doskonale komponuje się z wyjątkowym, lekko cierpkim smakiem rabarbaru.

To będzie hit tej wiosny!

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę, mieszając w maszynie przez 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 minuty na szybkich. Schłodzić przez około 20-30 minut w temp. 5°C.

Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:

Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować w formę prostokąta. Na środek położyć margaryną Maestra Delicate puff pastry MB założyć brzegi ciasta drożdżowego, szczelnie okrywając margarynę.

Rozwałkować na prostokąt na grubość około 8 mm. Złożyć na trzy. Obrócić o 90°. Rozwałkować na prostokąt grubości około 8 mm. Złożyć na 3. Schłodzić przez około 30 minut w temp. 5 °C. po schłodzeniu obrócić o 90˚ i ponownie rozwałkować na 3. Schłodzić około 30 min. Rozwałkować ciasto w prostokąt, na grubość około 3 mm. Uformować, nadając pożądany kształt. Przed włożeniem do garowania posmarować mlekiem z jajkiem, za pomocą worka cukierniczego nałożyć niewielką ilość kaltkremu, rabarbar  i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym – na końcu zasypać delikatnie kruszonką.

Gotowe wyroby można mrozić. Wyroby mrożone przed garowaniem rozmrażać około 45 min w temp pokojowej.

Przygotowanie Kaltrem:

Wymieszaj składniki na jednolitą masę i odstaw na 15 minut.

Przygotowanie kruszonki: 

Składniki wymieszaj, tworząc kruszonkę.

Garowanie:

W zależności od wielkości wyrobu maksymalnie do 60 min.

Temperatura garowania: 27°C

Wilgotność: 75%

Odpiek:

Piec wsadowy: temp. 230/215°C; czas około 18 min.

Piec obrotowy: temp. 200°C; czas około 16 min.

Przewiń do góry