Norbert Zięba „Miodowe lato” Bake & Play #zostanwdomu
Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 100 ml mleka
- 150 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g mąki pszennej
Biszkopt kokosowy:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g kokosu
Masa kawowa:
- 2 masła
- 8 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 ml wody
Krem nutella:
- 2 duże Nutelle
- 1 wafel
Tort zaprezentowany przez Norberta Ziębę w konkursie Bake & Play #zostanwdomu to prawdziwy majstersztyk. Uwagę zwraca nie tylko precyzja wykonania oraz niezwykła pomysłowość, ale również niebanalne połączenie smaków.
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Żółtka ucieramy z cukrem około 5 min, dodajemy mleko wymieszane z olejem i ucieramy jeszcze 10 min. Następnie dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem, na koniec dodajemy ubite osobno białka i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni (termoobieg). Pieczemy do suchego patyczka.
Biszkopt kokosowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę gdy się ubiją dodajemy przesianą mąkę i kokos. Wlewamy do formy pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 – 35 min w temp 170 stopni.
Masa kawowa:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na parze na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodajemy kawę, odstawiamy do ostygnięcia. Masło I margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzone żółtka.
Mus brzoskwiniowy:
Galaretki rozpuścić w wodzie dodać brzoskwinie i zblendować.
Krem nutella:
Nutelle wykładamy do miski i kruszymy wafel.
Przełożenie tortu
Biszkopt biały kroimy na trzy części . Na pierwszy biszkopt wykładamy część masy kawowej i kładziemy wafel, smarujemy go Nutellą z pokruszonym waflem. Następnie znowu wafel, masa kawowa, biszkopt kokosowy i mus brzoskwiniowy. Na to wykładamy biszkopt, masę kawową, wafel, Nutella z pokruszonym waflem, wafel, masa kawowa i wykładamy ostatni biszkopt, chłodzimy w lodówce. Gdy tort jest dobrze schłodzony tynkujemy go i nakładamy masę cukrową, dekorujemy. Do dekoracji użyta została masa cukrowa, ryż preparowany i pianki.