Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Norbert Zięba „Miodowe lato” Bake & Play #zostanwdomu

Biszkopt jasny:

  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 100 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 230 g mąki pszennej

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g kokosu

Masa kawowa:

  • 2 masła 
  • 8 żółtek 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • 200 ml wody

Krem nutella:

  • 2 duże Nutelle 
  • 1 wafel

 

Tort zaprezentowany przez Norberta Ziębę w konkursie Bake & Play #zostanwdomu to prawdziwy majstersztyk. Uwagę zwraca nie tylko precyzja wykonania oraz niezwykła pomysłowość, ale również niebanalne połączenie smaków.

Wykonanie:

Biszkopt jasny:

Żółtka ucieramy z cukrem około 5 min, dodajemy mleko wymieszane z olejem i ucieramy jeszcze 10 min. Następnie dodajemy wanilię i mąkę przesianą z proszkiem, na koniec dodajemy ubite osobno białka i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni (termoobieg). Pieczemy do suchego patyczka.

Biszkopt kokosowy:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę gdy się ubiją dodajemy przesianą mąkę i kokos. Wlewamy do formy pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 – 35 min w temp 170 stopni.

Masa kawowa:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na parze na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodajemy kawę, odstawiamy do ostygnięcia. Masło I margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzone żółtka.

Mus brzoskwiniowy:

Galaretki rozpuścić w wodzie dodać brzoskwinie i zblendować.

Krem nutella:

Nutelle wykładamy do miski i kruszymy wafel.

 

Przełożenie tortu 

Biszkopt biały kroimy na trzy części . Na pierwszy biszkopt wykładamy część masy kawowej i kładziemy wafel, smarujemy go Nutellą z pokruszonym waflem. Następnie znowu wafel, masa kawowa, biszkopt kokosowy i mus brzoskwiniowy. Na to wykładamy biszkopt, masę kawową, wafel, Nutella z pokruszonym waflem, wafel, masa kawowa i wykładamy ostatni biszkopt, chłodzimy w lodówce. Gdy tort jest dobrze schłodzony tynkujemy go i nakładamy masę cukrową, dekorujemy. Do dekoracji użyta została masa cukrowa, ryż preparowany i pianki.

Przewiń do góry