Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ola Sosnowska „Torcik poezja” Bake & Play #zostanwdomu

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 360 g cukru
  • 375 ml mleka 3,2%
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 210 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 małych jajek
  • 4,5 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 1,5 łyżeczki barwnika spożywczego

Mus czekoladowy:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Masa z Mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietanki
  • 4 łyżki cukru

Żelka malinowa:

  • 200 g malin
  • 1,5 łyżki cukru
  •  łyżeczki żelatyny

Praca Oli Sosnowskiej to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Czekolada, mascarpone i maliny zawsze bowiem stanowią dla siebie wspaniałe towarzystwo. Na uznanie zasługuje jednak także ogromne wyczucie estetyki i tego, jak prezentuje się cała kompozycja. 

Wykonanie:

Ciasto:

Do przesianej wcześniej mąki dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia sodę oraz kakao. Barwnik rozpuszczamy w mleku. Cukier z cukrem waniliowym oraz masłem miksujemy w misce przez około 1 minutę po czym dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty. Do masy dodajemy składniki sypkie oraz mleko z barwnikiem i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy ocet winny tak aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto dzielimy na 2 razy i pieczemy w 180° przez około 40 minut.

Mus czekoladowy:

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy czekoladę mieszając do rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę przelewamy do miski i dodajemy do niej żółtka natomiast białka ubijamy przez około 3 minuty po czym dodajemy cukier. Do masy czekoladowej dodajemy białka a następnie ubitą wcześniej śmietankę. Żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody na parze wodnej dodajemy do musu.

Masa z Mascarpone:

Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Śmietankę z mascarpone wrzucamy do miski i miksujemy do uzyskania gęstej masy, na koniec dodajemy cukier i krótko mieszamy.

Żelka malinowa:

Żelatynę namaczamy na 10 minut w minimalnej ilości zimnej wody. Maliny z cukrem podgrzewamy do całkowitego ich rozpadnięcia się po czym dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Żelkę przelewamy do formy i wkładamy do lodówki do momentu jej stężenia.

Przewiń do góry