Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej

PIERNIK TWARDY (NA DOMEK Z PIERNIKA)

  • 170 g margaryna Qualita NP 80%
  • 400 g miodu
  • 200 g cukru kryształ
  • 8 g przyprawy piernikowej
  • 1000 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g jaja
  • 8 g ciemnego kakao
  • szczypta soli

LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji

  • 95 g białka jaj
  • 500 g przesianego cukru pudru
  • 25 ml soku z cytryny

LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)

  • 500 g LUKRU KRÓLEWSKIEGO o normalnej konsystencji
  • 40 g białka

Kto widział wspaniałe wyroby z piernika Igi Sarzyńskiej, właścicielki cukierniczego butiku „Wzrusza Toruń”, albo uczestniczył w jej piernikowych warsztatach organizowanych przez Akademię Mistrza, wie, że tworzy ona prawdziwe słodko-korzenne dzieła sztuki.

Dziś dzieli się z nami swoimi przepisami na piernikowe ciasto i lukier.

PIERNIK TWARDY (NA DOMEK Z PIERNIKA)

W misce wymieszaj przyprawę do piernika, mąkę, kakao i sól. Margarynę, miód oraz cukier kryształ zagotuj. Po ostudzeniu zagotowanej masy dodaj do reszty składników. Delikatnie zagnieć ciasto. Piernik nie wymaga chłodzenia. Wałkuj, wycinaj potrzebne kształty.

LUKIER KRÓLEWSKI – to masa, którą uzyskujemy z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Lukier królewski daje nam cały wachlarz możliwości dekorowania wypieków. Począwszy od prostych dekoracji pierniczków i ciastek, aż do uzyskania koronkowych, złożonych wzorów, zarówno na małych jak i dużych formach.

  1. LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji

Białko i cukier puder umieść w misie miksera. Na wolnych obrotach ucieraj przez około 7-10 minut na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do połączenia.

  1. LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)

Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji.

Przewiń do góry