Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Rubinowy pierścień

SKŁADNIKI:

MUS CAMPARII

  • cukier kryształ 50g
  • śmietana 36% 250g
  • żółtka 150g
  • czekolada rubinowa 800g
  • ubita śmietana 800g
  • Campari 100g
  • żelatyna 20g
  • woda 40g

ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

  • czerwona porzeczka – pulpa 500g
  • żelatyna 20g
  • woda 40g

BISZKOPT KAKAOWY

POLEWA RUBINOWA

  • śmietana kremowa 400g
  • cukier kryształ 140g
  • żelatyna 8g
  • woda 16g
  • czekolada rubinowa 260g
  • barwnik czerwony

DEKORACJA

  • karmel
  • złoto w płatkach
  • świeża czerwona porzeczka

Rubinowy pierścień z pewnością wyróżnia się na tle innych tortów. Stylowe, efektowne wykończenie z rubinowej czekolady kryje bogactwo smaków i faktur. Mus Campari i porzeczkowa żelka na kakaowym biszkopcie to nowoczesna propozycja na wyjątkowe okazje, którą warto mieć w swojej witrynie. Podpowiadamy jak przygotować ten oryginalny tort.

MUS CAMPARII

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietanę, cukier i żółtka ubij na parze, dodaj namoczoną żelatynę, następnie rozpuszczoną czekoladę oraz Campari.
Na koniec delikatnie połącz z ubitą śmietaną.

ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Pulpę z czerwonej porzeczki podgrzej i połącz z namoczoną żelatyną.
Wylej żelkę na blachę wyłożoną pergaminem i zamroź.

BISZKOPT KAKAOWY

KRUSZWICA BISZKOPT, jaja i napar ubijaj przez 10 minut na szybkich obrotach. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem silikonowym, równomiernie rozsmaruj i odpiecz w temperaturze 240℃ przez około 4-6 minut.

POLEWA RUBINOWA

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Śmietanę zagotuj z cukrem, dodaj namoczoną żelatynę, a na koniec czekoladę . Całość zblenduj na jednolitą masę. Dodaj barwnik w niewielkiej ilości do uzyskania odpowiedniego koloru.

SKŁADANIE

Foremkę silikonową wypełnij musem do 1/3 wysokości, dokładnie pokrywając boki.
W musie zatop żelkę z czerwonej porzeczki (zrób to z wyczuciem tak, aby żelka znajdowała się na środku foremki). Całość przykryj biszkoptem.
W razie potrzeby uzupełnij musem tak, by cała forma była wypełniona.
Zamroź.
Dobrze zmrożony mus wyciągnij z formy i oblej polewą. Udekoruj.

Przewiń do góry