Sernik czekoladowy
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE:
- 350 g cukier puder
- 500 g margaryna Qualita NP. 80%
- 100 g jaj
- 800 g mąka pszenna
- 100 g kakao
- 25 g proszek do pieczenia
- 70 g syrop skrobiowy
MASA SEROWA:
- 1700 g sera półtłustego
- 1000 g serka homogenizowanego
- 450 g jaj
- 750 g cukru
- 600 g margaryny Qualita 80%
- 120 g budyniu śmietankowego
Sernik to ciasto, które lubią wszyscy! Ma on wiele odmian, więc każda cukiernia powinna mieć ich w ofercie przynajmniej kilka, tak by trafić w gusta różnych klientów. W tym przepisie, sekret na doskonałą sernikową bazę na kruchym czekoladowym cieście zdradza Mistrz, Mieczysław Chojnowski. Reszta to już kwestia wyobraźni – owoce, polewy, bakalie – możliwości jest mnóstwo!
Wykonanie:
Margarynę Qualitę NP. 80% łączymy z cukrem, dodajemy jaja i na koniec wszystkie sypkie składniki. Zagniatamy na jednolitą masę.
Jaja z cukrem ubijamy na ciepło, margarynę Qualitę 80% także ubijamy. Serki łączymy i dodajemy do margaryny, mieszamy i dodajemy ubitą masę jajowo-cukrową i na koniec budyń.
Na surowy spód czekoladowy wlewamy masę serową i pieczemy w temp. 170-180 przez 80-90 min.