Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Sernik czekoladowy

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 350 g cukier puder
  • 500 g margaryna Qualita NP. 80%
  • 100 g jaj
  • 800 g mąka pszenna
  • 100 g kakao
  • 25 g proszek do pieczenia
  • 70 g syrop skrobiowy

MASA SEROWA:

  • 1700 g sera półtłustego
  • 1000 g serka homogenizowanego
  • 450 g jaj
  • 750 g cukru
  • 600 g margaryny Qualita 80%
  • 120 g budyniu śmietankowego

Sernik to ciasto, które lubią wszyscy! Ma on wiele odmian, więc każda cukiernia powinna mieć ich w ofercie przynajmniej kilka, tak by trafić w gusta różnych klientów. W tym przepisie, sekret na doskonałą sernikową bazę na kruchym czekoladowym cieście zdradza Mistrz, Mieczysław Chojnowski. Reszta to już kwestia wyobraźni – owoce, polewy, bakalie – możliwości jest mnóstwo!

Wykonanie:

Margarynę Qualitę NP. 80% łączymy z cukrem, dodajemy jaja i na koniec wszystkie sypkie składniki. Zagniatamy na jednolitą masę.

Jaja z cukrem ubijamy na ciepło, margarynę Qualitę 80% także ubijamy. Serki łączymy i dodajemy do margaryny, mieszamy i dodajemy ubitą masę jajowo-cukrową i na koniec budyń.
Na surowy spód czekoladowy wlewamy masę serową i pieczemy w temp. 170-180 przez 80-90 min.

Przewiń do góry