Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Sernik krakowski

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • mąka 1,5 kg
  • margaryna Qualita 80% 1 kg
  • cukier puder 0,5 kg
  • żółtka 150g

Masa serowa:

  • twaróg półtłusty 4000 g
  • margaryna Qualita 80% 560 g
  • cukier kryształ 560 g
  • jaja 400 g
  • mąka ziemniaczana 80 g
  • skórka pomarańczowa 100 g
  • namoczone rodzynki 100 g

Klasyczny wypiek, który powinny znaleźć się w każdej cukierni w okresie świątecznym, to…? Zdecydowanie sernik krakowski! Sprawdź nasz tradycyjny, sprawdzony przepis, dzięki któremu bez wahania wypiek ten stanie się najczęściej poszukiwanym ciastem w Twoim lokalu. Puszysty i aromatyczny, pełen rodzynek i wykończony skórką pomarańczową.

CIASTO KRUCHE

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z tłuszczem, dodaj cukier puder i żółtka, zarób ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki ciasta, schłodź.

Wywałkuj z chłodnego ciasta kruchego spód, odpiecz w temperaturze 180°C na jasno złoty kolor, przestudź.

MASA SEROWA

Utrzyj margarynę z cukrem. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Do masy dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec dodawaj mąkę ziemniaczaną, bakalie.

Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.

Sernik odpiecz w temperaturze 180°C przez około 60-75 minut, wykończ pomadą.

Przewiń do góry