Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Sernik z bezą

CIASTO KRUCHE:

  • margaryna Qualita 80% 150 g
  • cukier 150 g
  • jajka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 750 g

MASA SEROWA:

  • ser mielony 1 kg
  • cukru cukier 200 g
  • olej maestro kolor 100 g
  • budyń śmietankowy 64 g
  • jajka 5 szt
  • mleko 3.2 % 600 g
  • brzoskwinie 1 puszka
  • beza
  • białka 150 g
  • cukier 150 g

Beza w połączeniu z sernikiem? Czemu nie? Propozycja na deser idealny z charakterem.

Kruche ciasto:

Cukier i margarynę wygnieć razem. Dodaj jajka. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wygniataj. Wałkuj ciasto na blaszkę 34 x 26 cm.

Masa serowa:

Wszystkie składniki oprócz mleka włóż do miski i wymieszaj tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Na końcu dodaj mleko oraz  pokrojone brzoskwinie. Masa będzie wodnista, więc ciasto kruche należy dognieść do blaszki tak, żeby nie wlało się pod ciasto. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopniach. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto. Tuż przed wyjęciem ubij białka z cukrem i wyłóż je na nasz sernik – posmaruj lub naszprycuj. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 35 do 40 minut.

Przewiń do góry