Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Tort „Dla mamy”

BISZKOPT MIGDAŁOWY:

  • Białko 180 g
  • Cukier kryształ 45 g
  • Mączka migdałowa 150 g
  • Cukier puder 150 g
  • Mąka pszenna 30 g

WKŁADKA MALINOWA:

  • Pulpa malinowa 200 g
  • Cukier kryształ 10 g
  • Żelatyna 8 g
  • Woda 16 g

MUS MALINOWY:

  • Maliny 500 g
  • Cukier 100 g
  • Żelatyna 25 g
  • Woda 50 g
  • Śmietana 750 g

Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jakie prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu  coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!

 

BISZKOPT MIGDAŁOWY:

Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Opiecz.

 

WKŁADKA MALINOWA:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.

 

MUS MALINOWY:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź i dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

 

ZŁOŻENIE TORTU:

Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

 

Przewiń do góry