Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort "Dla mamy"

Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jaki prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!

Receptura

Biszkopt migdałowy:

  • białko180 g
  • cukier kryształ 45 g
  • mączka migdałowa150 g
  • cukier puder150 g
  • mąka pszenna30 g

Wkładka malinowa:

  • pulpa malinowa200 g
  • cukier kryształ10 g
  • żelatyna8 g
  • woda16 g

Mus malinowy:

  • maliny 500 g
  • cukier100 g
  • żelatyna25 g
  • woda50 g
  • śmietana750 g

Technika wykonania

Biszkopt z mielonych migdałów

Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Upiecz.

Wkładka malinowa do tortu

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.

Jak zrobić mus malinowy?

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Wykończenie tortu - krok po kroku

Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

kremymusytorty

Inne przepisy z tej kategorii