Tort „Dla mamy”
BISZKOPT MIGDAŁOWY:
- Białko 180 g
- Cukier kryształ 45 g
- Mączka migdałowa 150 g
- Cukier puder 150 g
- Mąka pszenna 30 g
WKŁADKA MALINOWA:
- Pulpa malinowa 200 g
- Cukier kryształ 10 g
- Żelatyna 8 g
- Woda 16 g
MUS MALINOWY:
- Maliny 500 g
- Cukier 100 g
- Żelatyna 25 g
- Woda 50 g
- Śmietana 750 g
Dzień Matki obchodzony jest 26 maja. Święto to jest poświęcone wszystkim matkom, w podziękowaniu za ich trud, poświęcenie oraz miłość. Jakie prezent wybrać z okazji jej święta? Każda mama chciałaby otrzymać w tym dniu coś prosto z serca! Przygotuj jej pyszny deser i spędźcie razem cudowny dzień!
BISZKOPT MIGDAŁOWY:
Ubij białko dodając na 2 razy cukier kryształ. Mączkę migdałową, cukier puder i mąkę pszenną wymieszaj i połącz z ubitym białkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na papier równo rozsmaruj. Opiecz.
WKŁADKA MALINOWA:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Pulpę i cukier zagotuj, dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Wylej na blaszkę. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wytnij pożądany kształt.
MUS MALINOWY:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Maliny i cukier podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę, ostudź i dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
ZŁOŻENIE TORTU:
Do okrągłego rantu włóż biszkopt, nałóż warstwę musu, następnie wkładkę malinową. Zalej musem, przykryj biszkoptem i na koniec wykończ równo musem. Na torcie naszprycuj małe serduszko i włóż do zamrażarki. Wykończ tort białym zamszem, serduszko wypełnij czerwonym żelem i udekoruj czekoladą, malinami i pokruszonymi liofilizowanymi malinami.