„Tort z ogródka” Dominik Dolny – Wyróżnienie w konkursie Bake & Play #zostanwdomu
Ciasto czekoladowe:
- 6 jaj
- 1 kg mąki
- 1,5 szklanki oleju
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kakao
- 4,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 kg powideł
- 4,5 szklanki cukru
Krem Nutella:
- 600 g kremu Nutella
- 375 g mascarpone
- 375 ml śmietanka 30%
Chrupka warstwa z Oreo:
- 350 g ciasteczek Oreo
- 120 g masła
Czarna konfitura:
- 400 g jagód
- 400 g czarnej porzeczki
- cukier puder
Poncz:
- 15 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Ganache czekoladowy:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki 30%
Specjalne wyróżnienie: Dominik Dolny
Zdobywca specjalnego wyróżnienia Dominik Dolny, jest uczniem Technikum Gastronomicznego w Lesznie. Po szkole pracuje w restauracji. Mimo to, ma jeszcze czas i siły, by w domowej kuchni testować swoje pomysły na cukiernicze wypieki. – Każdą wolną chwilę poświęcam na poszerzanie swojej cukierniczej wiedzy, szukam inspiracji i nowych pomysłów. Każdy przepis wielokrotnie dopracowuję, by zbliżyć się do perfekcji – opowiada 17 letni laureat konkursu Bake & Play # zostań w domu. Dominik uwielbia tworzyć torty w stylu naked, ozdabiać je żywymi kwiatami i sezonowymi owocami. – Taki właśnie był mój tort konkursowy. Prosty, naturalny i bardzo smaczny. Ogromnie się cieszę, że przypadł do gustu jurorom Bake & Play – wyznaje autor „Tortu z ogródka”, który zdaniem jurorów najlepiej wpisała się w konkursową ideę #zostań w domu.
Przepis – „Tort z ogródka”
WYKONANIE
Ciasto czekoladowe:
Jajka ubijamy z cukrem na puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz olej. Przesiewamy suche składniki. Na końcu dodjemy powidła. Ciasto pieczemy w dwóch blaszkach – 24 i 12 cm średnicy. W każdej pieczemy po dwie porcje ciasta.
Krem Nutella:
Krem i serek mascarpone miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do reszty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić porządnie w lodówce.
Chrupka warstwa z Oreo:
Ciastka wrzucamy do blendera i kruszymy na drobny piasek, następnie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciastek. Z powstałej masy ugniatamy koła o średnicy 15 i 8 cm. Schładzamy.
Czarna konfitura:
Owoce wrzucamy do garnka, dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody, po czym dosładzamy do smaku i schładzamy.
Poncz:
Wszystkie składniki mieszamy.
Ganache czekoladowy:
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Złożenie:
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy konfiturę i krem. Na drugim kładziemy zmrożoną masę z oreo i delikatnie smarujemy ją kremem. Ostatnie piętro składamy identycznie jak pierwsze.
Na nasz tort delikatnie rozlewamy ganach, gdy tylko lekko zastygnie, układamy na nim owoce, ja zastosowałem borówki, maliny, truskawki i listki mięty.