Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

„Tort z ogródka” Dominik Dolny – Wyróżnienie w konkursie Bake & Play #zostanwdomu

Ciasto czekoladowe:

  • 6 jaj
  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kakao
  • 4,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 kg powideł
  • 4,5 szklanki cukru

Krem Nutella:

  • 600 g kremu Nutella
  • 375 g mascarpone 
  • 375 ml śmietanka 30%

Chrupka warstwa z Oreo:

  • 350 g ciasteczek Oreo
  • 120 g masła

Czarna konfitura:

  • 400 g jagód
  • 400 g czarnej porzeczki
  • cukier puder

Poncz:

  • 15 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Ganache czekoladowy:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30%

Specjalne wyróżnienie: Dominik Dolny

Zdobywca specjalnego wyróżnienia Dominik Dolny, jest uczniem Technikum Gastronomicznego w Lesznie. Po szkole pracuje w restauracji. Mimo to, ma jeszcze czas i siły, by w domowej kuchni testować swoje pomysły na cukiernicze wypieki. – Każdą wolną chwilę poświęcam na poszerzanie swojej cukierniczej wiedzy, szukam inspiracji i nowych pomysłów. Każdy przepis wielokrotnie dopracowuję, by zbliżyć się do perfekcji – opowiada 17 letni laureat konkursu Bake & Play # zostań w domu. Dominik uwielbia tworzyć torty w stylu naked, ozdabiać je żywymi kwiatami i sezonowymi owocami. – Taki właśnie był mój tort konkursowy. Prosty, naturalny i bardzo smaczny. Ogromnie się cieszę, że przypadł do gustu jurorom Bake & Play – wyznaje autor „Tortu z ogródka”, który zdaniem jurorów najlepiej wpisała się w konkursową ideę #zostań w domu.

Przepis – „Tort z ogródka”

WYKONANIE

Ciasto czekoladowe:

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz olej. Przesiewamy suche składniki. Na końcu dodjemy powidła. Ciasto pieczemy w dwóch blaszkach – 24 i 12 cm średnicy. W każdej pieczemy po dwie porcje ciasta.

Krem Nutella:

Krem i serek mascarpone miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do reszty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić porządnie w lodówce.

Chrupka warstwa z Oreo:

Ciastka wrzucamy do blendera i kruszymy na drobny piasek, następnie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciastek. Z powstałej masy ugniatamy koła o średnicy 15  i 8 cm. Schładzamy.

Czarna konfitura:

Owoce wrzucamy do garnka, dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody, po czym dosładzamy do smaku i schładzamy. 

Poncz:

Wszystkie składniki mieszamy.

Ganache czekoladowy:

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 

Złożenie:

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy konfiturę i krem. Na drugim kładziemy zmrożoną masę z oreo i delikatnie smarujemy ją kremem. Ostatnie piętro składamy identycznie jak pierwsze.

Na nasz tort delikatnie rozlewamy ganach, gdy tylko lekko zastygnie, układamy na nim owoce, ja zastosowałem borówki, maliny, truskawki i listki mięty.

Przewiń do góry