Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na drożdżówkę

Przepis na drożdżówkę - Banner

Idealne do szkoły, pracy, na drugie śniadanie i podwieczorek. Pyszne, a jednocześnie proste i szybkie w wykonaniu dodadzą Twoim klientom energii i poprawią nastrój w jesienne dni. Drożdżówki. I to jakie… Najlepsze! Bo według oryginalnego przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego.

Receptura

Ciasto drożdżowe:

Masa serowa:

TECHNIKA WYKONANIA

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki połącz na jednolitą gładka masę. Najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, potem 5 minut na szybkich. Ciasto odstaw na 10 minut.

Masa serowa do drożdżówek

Kaltkrem plus, mleko i cukier połącz za pomocą miksera na jednolitą masę. Do masy dodaj jaja, zmielony ser twarogowy i wymieszaj na jednolitą masę. Dosyp rodzynki i delikatnie zamieszaj. Przełóż do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.

Formuj okrągłe drożdżówki. Posmaruj mieszanką jaja i mleka, odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdżówki lekko podrosną – odciśnij na środku kółko, posmaruj mieszaniną jajka i mleka, uzupełnij masą serową. Odstaw do dalszego rośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 15 minut.

drożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty