Alternatywne wypieki. Wegańska tarta czekoladowo-wiśniowa
Czym zastąpić klasyczny biały cukier w słodkich wypiekach? Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników – od syropów, przez sypkie substytuty, po pulpy owocowe. Więcej inspiracji w tym temacie znajdziesz w naszym cyklu alternatywne wypieki, a poniżej prezentujemy przepis na wegańską tartę słodzoną syropem z agawy i ksylitolem.
Receptura
Spód do tarty:
- mąka tortowa (możesz użyć również: mąki z samopszy lub orkiszowej)300 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB (w temperaturze pokojowej) zobacz110 g
- ksylitol 50 g
- napój sojowy30 g
- proszek do pieczenia7 g
- sólszczypta
- olej do wysmarowania blachy
Nadzienie do tarty:
- wiśnie wydrążone (świeże lub rozmrożone)400 g
- cukier kokosowy lub ksylitol 2 łyżki
- czekolada deserowa500 g
- syrop z agawy60 ml
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz20 g
- napój kokosowy lub sojowy200 ml
- cynamon½ łyżeczki
- pasta waniliowa¼ łyżeczki
- sólszczypta
tarty