Wytrawne muffiny ze szpinakiem
Zielone jak wiosna, pyszne i zaskakujące – takie właśnie muffiny ze szpinakiem były serwowane na stoisku ZT Kruszwica na tegorocznych targach Expo Sweet. Na bieżąco przygotowywali je Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Kto miał okazję spróbować tych i innych warzywnych słodkości z ręki mistrza – ten wie, że szpinakowe babeczki to strzał w dziesiątkę! Kto nie miał tyle szczęścia – może skorzystać z przepisu mistrza i przygotować je w swojej pracowni.
Receptura
Muffiny ze szpinakiem:
- Kruszwica Muffin1000 g
- woda250 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz350 g
- szpinak drobny mrożony150 g
- ser feta100 g
- czarne oliwki, pozbawione pestek i drobno pokrojone50 g
- przyprawa zioła prowansalskie lub oregano
biszkoptowo tłuszczowemuffiny