Kulki mocy - przepis z owocami liofilizowanymi i jadalnymi kwiatami
Receptura
Masa:
- Płatki owsiane150 g
- Migdały bez skórki100 g
- Świeżo zaparzona czarna kawa120 ml
- Mleko sojowe30 ml
- Ksylitol40 g
- Czekolada gorzka100 g
Obtoczenie kulek:
- Zmielone płatki róży 1 łyżka
- Mielony suszony kwiat hibiskusa1 łyżka
- Mielone liofilizowane maliny1 łyżka
- Kakao1 łyżka
- Dowolne posiekane owoce, wiórki kokosowe lub nasiona sezamu1 łyżka
Czym są, skąd ich niezwykła popularność? Jak przygotować własne kulki, które zachwycą klientów Twojej piekarni i cukierni? Podpowiadamy i dzielimy się poniżej przepisem, ale najpierw kilka słów wstępu.
Z wyglądu niepozorne i małe, nie wskazują na to, że są prawdziwą bombą witamin i energii! Najczęściej ich bazę stanowią mieszanki orzechów, a dodatkami są owoce, masła orzechowe lub nasiona. My proponujemy nieco zdrowszy wariant, dzięki któremu Twoi klienci szybko nabiorą sił w ciągu dnia.
Jak zrobić kulki mocy
Ksylitol rozpuść w gorącej czarnej kawie.
Płatki owsiane umieść w dużej misce i zalej ciepłą kawą.
W kąpieli wodnej połącz napój sojowy i gorzką czekoladę. Dodaj do miski z płatkami, razem z przyprawą do piernika jeśli jej używasz, i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Formuj kulki o średnicy ok. 2,5cm. Uformowane kulki umieszczaj bezpośrednio w misce z posypką, maksymalnie po 2 sztuki na raz.
Potrząśnij kilka razy naczyniem, aby powierzchnia kulek równomiernie pokryła się posypką, a następnie wyjmuj je za pomocą łyżki.
Kulki prezentują się najatrakcyjniej w kilku rodzajach posypek. Posypka dodatkowo zabezpiecza je przed deformacją, pozwala także nadać smaki.
Kulki mocy przechowuj w lodówce do 3 dni.