Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Regionalne inspiracje - Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane

Regionalne inspiracje - Pączki weneckie, czyli Frittelle veneziane - Banner

W związku z trwającym karnawałem mamy dla Ciebie kolejny wypiek z cyklu przepisów regionalnych ze świata! Tym razem nasze kubki smakowe wyruszyły w kulinarną przygodę do Wenecji. A to wszystko za sprawą Frittelle veneziane, czyli puszystych pączków, które stały się karnawałowym przysmakiem weneckim.

Już w XVIII wieku, gdy tylko zostały stworzone, okrzyknięto je narodowym deserem Republiki Weneckiej. Oryginalny przepis zawierający smalec i mleko kozie przez lata ewoluował, a z czasem powstały rozmaite wersje weneckich pączków. Recepturę na jedną z nich znajdziesz poniżej. W tym sezonie koniecznie musisz ją wypróbować!

Receptura

Ciasto:

Do dekoracji:

  • drobny cukier kryształ i cynamon

Technika wykonania

Pączek wenecki - jak go zrobić?

Rodzynki namocz w grappie, najlepiej dzień wcześniej.

Mleko podgrzej do temp. około 28°C. Do miski wlej połowę ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, drożdże oraz tyle mąki, aż powstanie ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Posyp z wierzchu mąką , przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczyny dodaj resztę mleka, cukru i mąki oraz jaja. Zarób ciasto. W końcowej fazie mieszania dodaj miękką margarynę. Zarób ciasto, aż powstanie masa o jednolitej gładkiej strukturze. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodaj rodzynki i grappę – zamieszaj.

Do rozgrzanej frytury, za pomocą gałkownicy do lodów, nakładaj kulki ciasta i smaż równomiernie z obu stron w temp około 175°C.

Pączki odsącz na ręczniku papierowym, obtocz w cukrze z dodatkiem cynamonu.

smażonedrożdżowekarnawał

Inne przepisy z tej kategorii