Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Jak zrobić pyszne pączki?

Pączki

Sezon na pączki trwa właściwie przez cały rok. Apogeum przypadnie oczywiście na Tłusty Czwartek. Dziś zdradzamy sprawdzony przepis Akademii Mistrza na delikatne, pyszne, bardzo proste i zawsze udane pączki. Aby ciastka były lżejsze, bardziej puszyste i mniej nasiąkały tłuszczem, do ciasta warto dodać odrobinę spirytusu. Z kolei do smażenia najlepiej wykorzystać nasz hit - sprawdź fryturę Maestro Gold, która charakteryzuje się niskim stopniem wchłaniania, wyjątkową wydajnością i bardzo dobrym profilem żywieniowym.

Receptura

TECHNIKA WYKONANIA:

Wszystkie składniki wymieszaj. Najpierw przez 2 minuty na wolnych obrotach, następnie 7 minut na szybkich, do momentu połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
Odłóż ciasto na około 15 -20 minut, by odpoczęło w temp. około 25 - 27℃.
Uformuj pączki i odłóż ponownie do garowania na 60 minut (optymalna temp. 35℃, wilgotność około 70%).
Czas smażenia ok. 7 minut, temp. ok. 175℃.
Naszprycuj nadzieniem, wykończ cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.

karnawałsmażonedrożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty