Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Regionalne inspiracje - obwarzanki

Regionalne inspiracje

Dziś, w ramach cyklu regionalne inspiracje, przedstawiamy kolejną recepturę - tym razem na obwarzanki. Ten klasyczny przysmak, często spotykany jest przy okazji letnich odpustów czy dnia Wszystkich Świętych. Historycznie, sama nazwa wzięła się ze sposobu obrabiania ciasta - mówiło się, że zostało ono obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego. Poznaj przepis i zainspiruj się! Zapraszamy również do odwiedzenia innych naszych artykułów w ramach tego cyklu.

Receptura

Na małe obwarzanki:

  • mąka typ 500 1000 g
  • woda300 g
  • jaja250 g
  • cukier puder 30 g
  • sól12,5 g
  • proszek do pieczenia 12,5 g

Do gotowania:

  • woda1500 g
  • cukier2 łyżki

Do posypania do wyboru:

  • gruby cukier kryształ, mak, czarnuszka, gruba sól, kminek
pieczywo

Inne przepisy z tej kategorii