Regionalne inspiracje - obwarzanki
Dziś, w ramach cyklu regionalne inspiracje, przedstawiamy kolejną recepturę - tym razem na obwarzanki. Ten klasyczny przysmak, często spotykany jest przy okazji letnich odpustów czy dnia Wszystkich Świętych. Historycznie, sama nazwa wzięła się ze sposobu obrabiania ciasta - mówiło się, że zostało ono obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego. Poznaj przepis i zainspiruj się! Zapraszamy również do odwiedzenia innych naszych artykułów w ramach tego cyklu.
Receptura
Na małe obwarzanki:
- mąka typ 500 1000 g
- woda300 g
- jaja250 g
- cukier puder 30 g
- sól12,5 g
- proszek do pieczenia 12,5 g
Do gotowania:
- woda1500 g
- cukier2 łyżki
Do posypania do wyboru:
- gruby cukier kryształ, mak, czarnuszka, gruba sól, kminek
pieczywo