Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa.
Tarta z owocami to cukierniczy klasyk. Przygotowana według sprawdzonej receptury, na bazie wysokiej jakości składników, może być wizytówką każdej cukierni. Dziś zdradzamy przepis naszego eksperta, Mieczysława Chojnowskiego, na łatwą i szybką w przygotowaniu tartę z jabłkami.

Receptura

Ciasto kruche:

Beleaf PlantBetter 1500 g
cukier puder600 g
mąka pszenna2000 g
sólszczypta
świeży rabarbar600 g
truskawki200 g

Nadzienie z jabłek:

jabłka szara renta lub innej kwaśnej odmiany1000 g
mąka ziemniaczana20 g

Kruszonka:

mąka pszenna300 g
cukier kryształ150 g
Beleaf PlantBetter 150 g

Technika wykonania

Kruche ciasto na tartę

Wymieszaj Beleaf PlantBetter i cukier puder na gładką masę, dodaj mąkę pszenną, sól i ugniataj przez krótki czas. Schłodzić. Rozwałkuj, wykrój okrągły spód i ponakłuwaj przed pieczeniem. Piecz w temp. 200-210℃ na jasnozłoty kolor. Ostudź. Upieczony i ostudzony krążek ciasta przenieś do okrągłego rantu. Z pozostałej części surowego ciasta wytnij pasek i wyłóż nim boki formy.

Nadzienie z jabłek

Jabłka obierz i każde pokrój na 8 części. Przełóż do rondelka, praż do momentu, aż część jabłek się rozgotuje, pozostała część będzie jeszcze w cząstkach, a nadmiar wody się wygotuje. Pod koniec prażenia dodaj mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie zamieszaj i zagotuj. Ostudź.

żarówka

TIP AKADEMII MISTRZA: Nadzienie możesz dodatkowo wzbogacić o: rodzynki, żurawinę, gruszkę lub brzoskwinię.

Jak zrobić kruszonkę?

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera przez około 4 minuty do postaci kruszonki. Schłodź.

Wykończenie tarty

Do rantu, wyłożonego uprzednio przygotowanym ciastem, dodaj prażone jabłka do wysokości ciasta kruchego i posyp kruszonką. Piecz przez około 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 -200℃.

jabłecznikkruchetarty

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą

Wegańska tarta śliwkowa.

Wegańska tarta śliwkowa

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami