Tort orzechowy
Biszkoptowy tort orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem Russel to niebanalna propozycja, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających klientów..
Receptura
Biszkopt orzechowy
- Jaja7 szt.
- Cukier kryształ 215 g
- Mąka pszenna 100 g
- Orzechy włoskie (drobne) 100 g
Krem orzechowy
- Krem Russel 500 g
- Orzechy włoskie (drobne)150 g
- Pasta orzechowa 30 g
- Kakao 15 g
- Wódka orzechowa 40 g
Konfitura z czarnej porzeczki 100 g
Nakropka
- Cukier kryształ 75 g
- Woda 150 g
- Wódka orzechowa 30 g
TECHNIKA WYKONANIA
Jak zrobić biszkopt orzechowy?
Orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z mąką. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając powoli, w 2 częściach, cukier kryształ. Do ubitych białek dodaj żółtka, całość delikatnie połącz, a następnie wymieszaj z mąką i orzechami. Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 220°C przez 8 minut.
Jak zrobić krem orzechowy
Połącz ze sobą krem Russel, drobno posiekane orzechy włoskie, pastę orzechową i kakao. Następnie dodaj porcję wódki orzechowej i całość jeszcze raz wymieszaj ze sobą.
Nakropka (poncz)
Zagotuj wodę z cukrem. Poczekaj aż ostygnie, wtedy dolej do niej orzechówkę i całość dobrze wymieszaj.
Wykończenie tortu
Nakrop każdy z biszkoptów. Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie kremem. Przełóż kolejnym biszkoptem i posmaruj go kremem. Ułóż w ten sposób 4 warstwy. Tort wykończ rozpuszczonym kremem Russel z pastą orzechową. Dekoruj czekoladą i orzechami.