Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka

Przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka

Churros, nazywane niekiedy hiszpańskimi pączkami, można przygotować w wersji wegańskiej – bez jajek i mleka. Te smażone wyroby sprawdzą się w karnawale i urozmaicą Tłusty Czwartek. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskie churros wg Kuby Steuermarka.

Receptura

Ciasto:

  • gorąca woda400 ml
  • sól1 łyżeczka
  • olej50 ml
  • mąka pszenna2 szklanki

Do smażenia:

Do wykończenia:

  • cynamon1 opakowanie
  • drobny cukier100 g
  • kakao3 łyżki
  • gorący napój owsiany 100 ml

Technika wykonania

Churros - jak je zrobić?

Sól razem z mąką zalej gorącą wodą z olejem. Zagnieć ciasto, przełóż do rękawa, a następnie wyciskaj długie pałeczki i smaż we fryturze.
Wymieszaj drobny cukier z cynamonem.
Gorące churros obtaczaj w cynamonowym cukrze.

Propozycja podania

Przygotuj gęste gorące kakao do maczania jeszcze ciepłych churros!

wegańskiesmażonekarnawał

Inne przepisy z tej kategorii