Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Alternatywne wypieki. Wegańskie trufle marcepanowo-kawowe

Alternatywne wypieki. Wegańskie trufle marcepanowo-kawowe - Banner

Trend wegański utrzymuje się w cukiernictwie już od kilku lat i jest wciąż jednym z bardziej rozwojowych kierunków w branży. Warto więc stale poszerzać ofertę swojej cukierni o nowe wegańskie słodkości. Sprawdź łatwy i szybki przepis właścicieli Atelier Smaku na wegańskie, intensywnie kawowe trufle.

Receptura

  • Blanszowane migdały300 g
  • Brązowy cukier puder (zamiennie: ksylitol, erytrytol)300 g
  • Intensywne espresso1 porcja
  • Olejek migdałowy1 łyżeczka
  • Zmielona czarna kawa do obtaczania3-4 łyżki
  • Wodakilka łyżek

Sposób przygotowania:

Migdały zmiksuj do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodaj cukier puder. 1/4 masy odłóż na bok, a do reszty dodajy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie zmiksuj, aż masa zacznie się kleić.

Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodaj odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagnieć, aby uzyskać plastyczną masę. Z porcji wielkości ok. łyżki masy z olejkiem migdałowym uformuj w rękach kółko, na które nałóż łyżeczkę masy migdałowej z espresso i uformuj kulkę, którą następnie obtocz w mielonej kawie.

Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii