Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego funkcjonuje na krakowskim rynku edukacyjnym już od ponad 50 lat. W skład zespołu wchodzą: Technikum Przemysłu Spożywczego, Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.
W trakcie nauki uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie zawodowe w renomowanych firmach w Krakowie i jego okolicach. Szkoła współpracuje z najlepszymi zakładami gastronomicznymi, cukierniami, piekarniami i masarniami oraz organizuje zagraniczne staże i praktyki zawodowe. Corocznie uczniowie naszej szkoły zdobywają wysokie lokaty w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz organizowanym we Wrocławiu, którego etap wojewódzki organizujemy u siebie. Absolwenci naszej szkoły są cenionymi i poszukiwanymi fachowcami na lokalnym i europejskim rynku pracy.
Nasi partnerzy
Nasza Szkoła aktywnie i trwale współpracuje z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Cechem Rzemiosł Spożywczych w Krakowie, Małopolską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Swoje umiejętności uczniowie naszej szkoły prezentują w szkolnych, lokalnych i ogólnopolskich konkursach. W szkole organizowane są liczne pokazy i wystawy kulinarne (np. „Wielkanoc po krakowsku” czy „Walentynkowy Światowy Dzień Słodyczy). Od wielu lat organizujemy małopolski etap Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Praktyki i zajęcia praktyczne młodzież tej szkoły odbywa w wielu renomowanych pracowniach cukierniczych, restauracjach i hotelach. Warto wymienić chociaż niektóre: Noworolski, Wierzynek, Hawełka, Jama Michalika, Sheraton, Hotel Stary, Cukiernia Cichowscy, Cukiernia Kameccy. Co więcej, uczniowie wraz z nauczycielami biorą aktywny udział w międzynarodowych wymianach młodzieży. Podczas praktyk w Niemczech, Francji, Hiszpanii i Portugalii uczniowie poznają inne kultury, uczą się języków obcych, dzielą się doświadczeniem zawodowym ze swoimi rówieśnikami, mają też możliwość uzyskania certyfikatów unijnych, a także dają się poznać potencjalnym pracodawcom. Szkołą partnerską Zespołu od wielu lat jest Kathe Kollwitz Schule w Offenbach koło Frankfurtu nad Menem – co roku młodzież i nauczyciele przyjmują gości z Niemiec i wyjeżdżają z rewizytą.
- technik technologii żywności
- technik żywienia i usług gastronomicznych
- kelner
- kucharz
- cukiernik
- piekarz
- wędliniarz
- przetwórca ryb
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Szkoła prowadzi na bieżąco bloga szkolnego o podanym adresie: www.zspsblog.cba.pl
- XIX Olimpiada Wiedzy o Żywności – uczniowie klasy 2TKA i 3TGA udział w okręgowym etapie w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle 25.11.2016 r.
- XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności – udział w eliminacjach okręgowych w dniu 13.01.2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie – uczennic Anny Tekieli i Klaudii Ziernickiej z klasy 4TGA, Anna Tekieli zajęła wysokie 10 miejsce (na 85 uczestników)
- Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik na szczeblu wojewódzkim, który jest przeprowadzany w naszej szkole (XXII edycja w 2017 roku). Laureaci etapu wojewódzkiego biorą następnie udział w etapie ogólnopolskim. Nasze osiągnięcia w tym zakresie są następujące:
- 2016 rok: Paulina Goraj (12 miejsce) oraz Patryk Gombarczyk (13 miejsce) CUKIERNICY
- 2016 rok: Kamil Poprawa (14 miejsce) PIEKARZ
- 2015 rok: Patrycja Cabaj (7 miejsce) CUKIERNIK
- 2015 rok: Maciej Wójcik (7 miejsce) PIEKARZ
- 2014 rok: Karolina Płatek (6 miejsce) i Iwona Wołek (16 miejsce) CUKIERNICY
- 2013 rok: Dawid Tomasik (5 miejsce) PIEKARZ2013 rok: Bartosz Bugajski (3 miejsce) PIEKARZ
- Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Nowej Hucie:
- 2017 rok: Ewelina Napora (wyróżnienie)
- 2016 rok: Angelika Sotwin i Karol Duda (został okrzyknięty kulinarnym talentem małopolski)
- 2015 rok: Aleksandra Brzeska (wyróżnienie)