Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle

Opis szkoły

Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych (dawniej Zespół Szkół nr 2) w Jaśle to szkoła sięgająca tradycją końca XIX wieku. Początkowo popularnie zwana „Naftówką”, kształciła pracowników znajdujących zatrudnienie w przemyśle naftowym. Obecnie, odpowiadając na zapotrzebowanie rynku, we współpracy z rzemieślnikami, kształci młodzież w kierunkach spożywczych i usługowych.

Szkoła prowadzi kształcenie na poziomie technikum:

  • technik technologii żywności
  • technik usług fryzjerskich
  • technik przemysłu mody
  • na poziomie szkoły branżowej I st.: cukiernik, kucharz, piekarz, fryzjer, ślusarz, sprzedawca, krawiec, złotnik, fotograf, a także z wszystkie pozostałe branże w klasie wielozawodowej.

Proces kształcenia zawodowego odbywa się w pracowniach szkolnych, jak również u licznych pracodawców – w formie zajęć praktycznych dla uczniów młodocianych oraz miesięcznych praktyk zawodowych dla uczniów z klas technikum. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle prowadzi Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego, który jest publiczną placówką umożliwiającą uzyskanie wiedzy ogólnozawodowej oraz umiejętności i kwalifikacji zawodowych.

Kierunki kształcenia
  • technik technologii żywności,
  • szkoła branżowa I stopnia:

* cukiernik

* kucharz

* wielozawodowa: piekarz, wędliniarz

 

Prowadzimy warsztaty cukiernicze i dni otwarte:

 

  • Akademia Młodego Cukiernika,
  • Carving w cukiernictwie
  • Innowacje cukiernicze – Słodka biżuteria, Świat karmelu, Zasmakuj czekolady, Regionalne smaki, Witaminowe smoothie,
  • W zakresie dietetyki.

W ramach własnego projektu realizujemy warsztaty pt. Akademia Młodego Cukiernika, gdzie młodzież zdobywa swoje doświadczenie pod okiem specjalistów z branży cukierniczej.

Dodatkowe informacje

ZSUiS posiada certyfikat „Wiarygodna Szkoła”. 06.12.2016. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce podczas konferencji pt.: „Wolontariat – przestrzeń czynienia dobra”, ZSUiS został wyróżniony za propagowanie idei wolontariatu. W 2017 r. przeprowadziliśmy akcję pod nazwą „#KOMÓRKOMANIA” w ramach działań DKMSK. Uczestniczymy w licznych akcjach charytatywnych na terenie powiatu, m.in. „Piknik na 5” ( dla Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego ), „Antoniański Dar Serca”, „Szlachetna Paczka” , pomoc potrzebującym w jasielskim hospicjum i wiele innych działań..

Szkoła daje możliwość zdobywania umiejętności zawodowych w nowoczesnych, dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych. Wspomagamy też rozwijanie pasji i zainteresowań, m.in poprzez realizację zajęć dodatkowych, a także dajemy młodym ludziom możliwość sprawdzenia się poprzez udział w konkursach.

Uczymy kompleksowego przygotowania do pracy w zawodzie cukiernika na różnych stanowiskach, w tym kierowniczych. Współpracujemy z licznymi zakładami z branży cukierniczej, prowadzone są różne szkolenia m.in. nowoczesne technologie i techniki w cukiernictwie. Młodzież ma możliwość rozwoju zawodowego oraz wykazania się dużą kreatywnością. Odkrywa techniki wykonywania ciekawych i niebanalnych dekoracji z różnorodnych materiałów cukierniczych. Dowiaduje się w jaki sposób dobierać surowce i dodatki, a także jak postępować podczas produkcji, aby uzyskać atrakcyjne i smaczne wyroby. Nabywa również wiedzę dotyczącą wartości odżywczej wyrobów cukierniczych oraz zasad postępowania, które gwarantują ich wysoką jakość, jednocześnie zapewniają bezpieczeństwo zdrowotne.

Corocznie od 2001 r. Laureaci i finaliści etapu Wojewódzkiego Turnieju Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik, finalista etapu centralnego XX edycji Turnieju Najlepszy Uczeń w Zawodzie Cukiernik w 2015 r. – Wrocław. Udział w etapie centralnym IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych – 2014 r. Warszawa oraz etapie okręgowym w latach 2012, 2013 i 2015 .

– Szkoła została wyróżniona na targach Expo Sweet w Warszawie,

– Od wielu lat mamy laureatów i finalistów Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności,

– Wojewódzki i Ogólnopolski Turniej “Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” ,

– Ogólnopolski Turniej “Najlepszy uczeń w zawodzie wędliniarz”,

– I miejsce w konkursie międzyszkolnym „MasterChef” organizowanym przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Krośnie.

ul. Staszica 30B,

38-200 Jasło,

woj. podkarpackie

13 446 39 74

664 518 177

 

zsnr2jaslo@gmail.com

www.zsuisjaslo.nets.pl

Przewiń do góry