Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach

Opis szkoły

Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach powstał w 1976 r. – od początku istnienia szkoła należy do największych w regionie, kształcąc 700-1700 uczniów. W ZSZ Gorlice funkcjonują dwa profile zawodowe – gastronomiczny i budowlany, w ramach których młodzież zdobywa stosowne kwalifikacje. Zawody gastronomiczne obecne i planowane to: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, kelner, kucharz i cukiernik. Integralną częścią szkoły są Warsztaty Szkolne, które w zakresie gastronomii organizują i obsługują imprezy okolicznościowe, a stołówka szkolna oferuje dania obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze.

W szkole funkcjonuje również Centrum Kształcenia Ustawicznego, które w dalszej perspektywie ma realizować kształcenie i doskonalenie w formach poza szkolnych – np. kwalifikacyjne kursy zawodowe, dokształcanie pracowników młodocianych itp.

W ostatnich latach w ZSZ Gorlice były realizowane następujące projekty, współfinansowane ze środków UE:

  1. Perspektywa – nowa jakość kształcenia zawodowego
  2. Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce
  3. Przedsiębiorcze Szkoły

Ponadto Szkoła zapewnia uczniom rozwijanie własnych zainteresowań w kółkach przedmiotowych i zajęciach pozalekcyjnych (np. Ciastkarstwo i Cukiernictwo), oraz oferuje możliwość uczestnictwa w licznych prestiżowych konkursach i turniejach zawodoznawczych – np. Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu, Konkurs na Najlepszego Ucznia w zawodzie Kucharz, Turniej na Najlepszego ucznia w zawodach: Cukiernik i Piekarz i inne, odbywające się na szczeblach powiatowych, wojewódzkich i ogólnopolskich.

Kierunki kształcenia
  • klasa 1 b ZSZ – cukiernik
  • klasa 2 b ZSZ – cukiernik
  • klasa 3 b ZSZ – cukiernik
Dodatkowe informacje

W obecnym roku szkolnym ZSZ w Gorlicach realizuje autorski, interdyscyplinarny projekt przedmiotowy – „Artystyczne Zdobnictwo Cukiernicze”, zgłoszony na konkurs „Projektu z klasą”, nad którym honorowy patronat sprawuje m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

W wyniku jego opracowania i wdrożenia, placówka otrzymała Certyfikat Dobrze Zaprojektowanej Szkoły 2017 – za promowanie pracy metodą projektu oraz wspieranie młodzieży w podejmowaniu ambitnych wyzwań edukacyjnych. Dzięki temu została zaliczona do elitarnego grona szkół, które w szczególny sposób dbają o rozwijanie kompetencji kluczowych swoich uczniów.

Nasze osiągnięcia i sukcesy są następujące (dotyczy poprzedniego i obecnego roku szkolnego):

  1. IX Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych(Nowy Sącz): Prozdrowotne potrawy i napoje na europejskim stole – wyróżnienie pod względem kompozycji składników i doboru smaków – uczennica: Kinga Mól.
  2. XXI Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Piekarz: Głębia oceanu – II miejsce – etap wojewódzki(Kraków), finalista etapu ogólnopolskiego(Wrocław)- uczeń: Rafał Warchoł.
  3. I edycja Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego(Katowice): Zdrowo-Smacznie-Artystycznie – II miejsce-drużyna: Wioleta Bara i Martyna Majcher
  4. V edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla Ponadgimnazjalnych Szkół Gastronomicznych na Najlepszy Przepis Kulinarny, wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Warszawa)- II miejsce- drużyna: Kinga Brataniec i Weronika Matała.
  5. XII Międzyszkolny Konkurs na Najlepszego Ucznia w zawodzie Kucharz (Tarnów): Pierogi słodkie i słone w mojej aranżacji- wyróżnienie za oryginalność i kompozycję potraw- uczennice: Kinga Mól i Natalia Juszyńska.
  6. XI Europejski Konkurs Kulinarny Ekogala 2016 (Rzeszów): Drobiowe inspiracje- wyróżnienie za przebieg procesu produkcji potrawy, czystość i higienę stanowiska pracy oraz sprawność w ekspedycji- drużyna: Kinga Brataniec i Weronika Matała.
  7. VII edycja Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2017 (Warszawa):Wisła- rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych rzek -eliminacje szkolne- uczennice: Patrycja Krok i Katarzyna Prorok.
  8. V Ogólnopolski Interaktywny Plebiscyt Cukierniczy- Mistrz Branży – Receptury Świąteczne 2016 – II miejsce -uczennica: Magdalena Ptak.
  9. XXI edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności- etap wojewódzki(Kraków) – Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu – poziom wyróżniający – uczniowie: Ewelina Wasylczak i Kamil Pacana.
  10. XXII Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik: W krainie dobranocek – IX miejsce -etap wojewódzki(Kraków)- uczeń: Kazimierz Brach.
  11. III edycja Ogólnopolskiego Konkursu Bake – Play – Sport – uczniowie: Kinga Brataniec (IV miejsce w głosowaniu publiczności) oraz Kazimierz Brach, Weronik Matała i Wiktoria Głóg.
  12. II edycja Konkursu Kulinarnego Master Chef – Bomba witaminowa (Krosno) – IV miejsce i wyróżnienie za sprawność wykonania przekąski – drużyna: Weronika Matała, Kinga Brataniec oraz Patrycja Krok.
  13. II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego(Katowice): Zdrowo-Smacznie-Artystycznie – wyróżnienie finałowe -drużyna: Wioleta Bara i Martyna Majcher.

u. Niepodległości 5,

38-300 Gorlice,

woj. małopolskie

18 353 50 19

zszgorlice@poczta.fm

www.zszgorlice.iap.pl

Przewiń do góry