Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego
Jesteśmy szkołą zawodową kształcącą w zawodach o profilu hotelarsko-gastronomiczno-żywnościowym. Klasy TŻ (technik technologii żywności) od wielu lat specjalizują się w przemyśle piekarniczo-cukierniczym. Współpracujemy z wieloma zakładami przemysłu spożywczego, min. z Zakładem Piekarniczo-Cukierniczym T.D.J. Ozdowscy Spółka z o.o. w Kutnie. Szkoła współorganizuje i uczestniczy w konkursach zawodowych, przedmiotowych. Realizujemy projekty unijne, w ramach których odbywają się kursy z zakresu cukiernictwa. Młodzieży bliskie są także miejsca związane z cukiernictwem np. Dom Piernika w Toruniu, Warsztaty Czekolady w Łodzi i inne.
- Technikum Zawodowe – technik technologii żywności
- Technikum Zawodowe – technik żywienia i usług gastronomicznych
- Kucharz
- Technikum Zawodowe – kelner
- Technikum Zawodowe – technik hotelarstwa
Wysoko cenimy współpracę z Tadeuszem Ozdowskim ze względu na współorganizowanie od 16 lat Międzyszkolnego Konkursu Przedmiotowego o zasięgu międzywojewódzkim. Po raz kolejny tematem przewodnim konkursu jest zdobienie ciast, tortów, ciasteczek z masą cukrową. Jesteśmy bardzo zainteresowani szkoleniem z zakresu zdobnictwa wyrobów cukierniczych.