BISZKOPT

7 jaj
240 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki kawy mielonej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
140 ml oleju z esencją masła
140 ml wody

KAJMAK

200 g cukru brązowego
200 g śmietanki
200 g masła
100 g białej czekolady
4 g soli

ŻELKA Z PORZECZEK

500 g porzeczki czerwonej
50 g wody
15 g cukru
10 ml syropu glukozowo-fruktozowego
10 g żelatyny

KREM ŚMIETANOWY

400 g śmietany kremówki
60 g stabilizator neutralny do śmietany Komplet

KREM KARMELOWY

200 g śmietany kremówki
30 g stabilizator neutralny do śmietany Komplet
30 g kajmaku

PRAŻYNKA CZEKOLADOWA

50 g gorzkiej czekolady
15 g oleju z esencją masła
Pokruszone płatki śniadaniowe Cornflakes
Kuleczki zbożowe
w czekoladzie/crispersy

KREM CZEKOLADOWO MAŚLANY

500 g białej czekolady
200 g śmietanki
300 g miękkiego masła

Dodatkowo do wykonania tortu

Syrop do nasączania – sok malinowy

 

Spędzasz czas z przyjaciółmi? To idealna okazja, by przygotować dla nich coś pysznego
i słodkiego. 
Poznaj autorską recepturę mistrzyni cukiernictwa Ewy Drzewickiej
i przygotuj smaczny tort kajmakowo-czekoladowy – to gwarancja uśmiechu na twarzach Twoich gości!

BISZKOPT 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Łączymy
z żółtkami na najniższych obrotach. Mąkę mieszamy
z proszkiem do pieczenia, kakao oraz kawą, a wodę
z olejem. Naprzemiennie i częściami łączymy
z masą jajeczną mokre i suche składniki również na najniższych obrotach. Nie mieszamy długo, aby ciasto nie opadło. Pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.

Kruszw_OM_tortWeselny_karuz_600x600px_v1_s2

KAJMAK 

W naczyniu o szerokim dnie i dużej powierzchni parowania topimy masło z cukrem, zalewamy śmietanką i gotujemy do zgęstnienia. Następnie dodajemy sól i czekoladę.

ŻELKA Z PORZECZEK

Porzeczki zalewamy wodą, dodajemy cukier i syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do powstania gładkiej masy. Przecieramy przez sito. Dodajemy namoczoną żelatynę, rozpuszczamy i lekko miksujemy,
aby uzyskać lżejszą piankową strukturę. Wylewamy do dwóch form na wysokość ok. 7 mm.

KREM ŚMIETANOWY

Ubijamy kremówkę razem ze stabilizatorem wsypując go powoli na początku ubijania.

KREM KARMELOWY

Ubitą śmietanę łączymy z kajmakiem.

PRAŻYNKA CZEKOLADOWA

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej i łączymy w gładką masę. Dodajemy płatki oraz chrupiące kulki pamiętając, aby czekolada nie była ciepła.
Wykładamy na biszkopt.

KREM CZEKOLADOWO MAŚLANY

Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, studzimy. Miękkie masło ubijamy na puch, a następnie łączymy
z ganaszem czekoladowym. Takim kremem tynkujemy nasz tort dwukrotnie.

Kruszw_OM_tortWeselny_karuz_600x600px_v1_s3

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
  2. Nasączamy dolny blat syropem i rozsmarowujemy warstwę czekoladowej prażynki.
  3. Wykładamy krem śmietanowy.
  4. Na kremie umieszczamy żelkę porzeczkową oraz przykrywamy ją cienka warstwą śmietanki.
  5. Układamy kolejny biszkopt, nasączamy, smarujemy bardzo cienko kajmakiem i wykładamy krem karmelowy.
  6. Układamy kolejny blat, nasączamy, smarujemy prażynką i wykładamy krem śmietanowy.
  7. Układamy ostatni biszkopt i nasączamy.
  8. Odstawiamy do schłodzenia.
  9. Tynkujemy tort dwukrotnie kremem czekoladowo maślanym.
  10. Pędzelkiem z wodą zwilżamy tort i obkładamy go masą cukrową.

Kruszw_OM_tortWeselny_karuz_600x600px_v1_s4

Przy składaniu w rancie po schłodzeniu mamy równy tort niewymagający przycinania. Następnie smarujemy ciasto kremem maślanym. Chłodzimy. Czynność powtarzamy do uzyskania gładkiej powierzchni. Po schłodzeniu obkładamy masą cukrową w wybranym kolorze.