Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową
Torty truskawkowe zawsze szybko znikają z półek. Dodatek tych sezonowych owoców sprawia bowiem, że są one chętnie kupowane na rodzinne uroczystości, szczególnie te z udziałem dzieci. Połączenie smaku truskawek z delikatnym waniliowym kremem oraz puszystym biszkoptem, to już murowany przepis na cukierniczy hit!
Receptura
Rolada migdałowa:
- Kruszwica Biszkopt500 g
- jaja400 g
- woda50 g
- migdały- mączka200 g
Krem waniliowy:
- zimne mleko 3,2%500 g
- Kruszwica Royal200 g
- ubita śmietana120 g
- pasta waniliowa10 g
Żelka truskawkowa:
- pulpa truskawkowa250 g
- żelatyna10 g
- woda20 g
Technika wykonania
Rolada migdałowa
Wszystkie składniki ubij mikserem za pomocą rózgi przez 10 minut, na szybkich obrotach.
Przygotowane ciasto przełóż na blachę, równomiernie rozsmaruj. Wypiecz w temp 240˚C, czas około 4 - 6 minut.
Krem waniliowy
KRUSZWICA ROYAL i mleko ubijaj za pomocą rózgi, mieszając 1 minutę na wolnych obrotach i 4 minuty na szybkich. Pod koniec ubijania dodaj pastę waniliową. Do gotowego kremu dodaj ubitą śmietanę kremówkę, połącz w jednolitą masę.
Żelka truskawkowa
Truskawki podgrzej i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Wykończenie tortu
Decorgel neutralny + czerwony barwnik
Składanie tortu krok po kroku
Z rolady migdałowej wytnij dwa krążki. Do rantu wyłożonego folią przełóż jeden krążek migdałowy. Lekko nasącz nakropką waniliową. Brzegi wyłóż połówkami truskawek. Dodaj część kremu waniliowego, następnie. żelkę truskawkową, przykryj kremem i wyrównaj. Przykryj drugim krążkiem migdałowym. Wykończ decorgelem naturalnym zabarwionym na czerwono. Dekoruj według uznania owocami, kremem waniliowym, świeżą miętą.