Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Szkolenia cukiernicze. Rozwijaj swój warsztat z Akademią Mistrza

07 marca 2019, 15:02

Co wyróżnia największych mistrzów? To, że nigdy nie przestają się szkolić. Są najlepsi, bo stale podnoszą swoje kwalifikacje, nie popadają w rutyną, są ciągle głodni nowej wiedzy i na każdym kroku szukają inspiracji.

Dla obecnych i przyszłych mistrzów cukierniczych, Akademia Mistrza przygotowała tej wiosny dwa warsztaty rzemieślnicze. Jeszcze w marcu (18-20.03) odbędzie się szkolenie pt. „Tory deserowe”. Z kolei na początku kwietnia (08-10.04) będzie można wziąć udział w warsztatach pt. „Urok czekolady”.
Zajęcia poprowadzi Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski. Organizatorem szkoleń, które odbędą się w Wolsztynie, jest stworzona przez Kruszwicę i działająca pod jej patronatem Akademia Mistrza.

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach? Powodów jest wiele. Najważniejsze wymienia koordynator obu imprez, technolog żywności ZT Kruszwica, Jacek Zięba. – Największym wrogiem każdej działalności jest rutyna i przekonanie, że już wszystko umiem, nie mogę nic poprawić, wzbogacić, zmienić, ulepszyć. Cukiernicy, którzy przyjeżdżają na nasze zajęcia to często osoby bardzo doświadczone, mające ogromne umiejętności zawodowe, a jednak świadome tego, że kiedy człowiek przestaje się rozwijać, zaczyna się cofać. Dlatego stale się uczą. Są ciekawi nowinek ze świata, nowych technologii, trendów w cukiernictwie, nowości produktowych, zestawień smakowych. I to wszystko staramy się im dać podczas wspólnego tworzenia ciast i deserów – opowiada Jacek Zięba z Akademii Mistrza.

Równie ważna jak walor edukacyjny, jest możliwość spotkania z kolegami po fachu. – Uczestnicy warsztatów korzystają nie tylko z wiedzy przekazywanej przez prowadzącego, ale w dużym stopniu także od siebie wzajemnie. Dzięki świetnej atmosferze, sprzyjającej wymianie doświadczeń, mogą swobodnie wymieniać się wiedzą, nie tylko rzemieślniczą, ale także biznesową, związaną z prowadzeniem cukierni. To bardzo cenny walor szkoleń, który dodatkowo wpływa na integrowania całej branży – ocenia Zięba.

Program obu imprez jest podobny. Pierwszy wieczór to wspólna kolacja, wzajemne poznanie i omówienie planu działania. – Chodzi o to, by podczas pracy wszyscy czuli się swobodnie i w czasie kolejnych dwóch dni, mogli w 100 procentach zaangażować się w pracę, by jak najwięcej z tego szkolenia wynieść. Np. podczas pierwszych warsztatów: „Torty deserowe”, uczestnicy będą uczestniczyli w wykonaniu aż pięciu tortów – od podstaw czyli np. upieczenia biszkoptu, aż po misterne wykończenie ciasta – wyjaśnia technolog Kruszwicy. – Szkolenie kończy się wspólną degustacją i wręczeniem dyplomów, potwierdzających ukończenie warsztaty.

Formuła szkoleń została tak pomyślana, by spełniały oczekiwania zarówno początkujących cukierników, jak i ich bardzo już doświadczonych kolegów.
Pracujemy od podstaw. Nie korzystamy z gotowych półproduktów, wszystko robimy na miejscu. Dla młodych cukierników, którzy dopiero poznają tajniki tego zawodu to świetna szkoła rzemiosła. Uczestniczą we wszystkich etapach tworzenia tortów, czy – w przypadku szkolenia z czekolady – mogą od podstaw poznać produkt, jego właściwości, możliwość wykorzystania, sposoby obróbki itd. – tłumaczy organizator szkoleń. – Doświadczeni cukiernicy także mogą poznać nowe techniki czy metody, dzięki którym np. zaoszczędzą sporo czasu lub osiągną jeszcze lepsze efekty w pracy. Dla nich jednak najcenniejsze są te wiadomości, które dotyczą wszelkich nowości związanych z trendami czy produktami, które są dla nich inspiracją, czymś co pozwoli im spojrzeć na pracę i całe cukiernictwo z nowej perspektywy – dodaje.

Lista uczestników na marcowe szkolenia jest już zamknięta. Na warsztaty kwietniowe są jeszcze ostatnie wolne miejsca. Jednak nic straconego. – Tworzymy listy rezerwowe, a gdy zgłosi się więcej osób, po prostu ustalamy termin i organizujemy kolejne szkolenie. Wszystkim nam zależy, by polskie cukiernictwo było światowym liderem i dokładamy wszelkich starań, by wspomagać rozwój branży – zapewnia Jacek Zięba. – Dlatego wszystkie osoby zainteresowane udziałem w warsztatach rzemieślniczych, proszę o kontakt. Znając oczekiwania naszych partnerów, będziemy jeszcze skuteczniej mogli odpowiadać na ich szkoleniowe potrzeby.

Więcej informacji o szkoleniach:
Jacek Zięba
jacek.zieba@bunge.com
tel. 606-802-949

Przewiń do góry