Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Wydarzenia

Chcesz być na bieżąco? Weź udział w naszych warsztatach i spotkaniach. Ucz się od najlepszych.

Kalendarz wydarzeń

Wszystkie wydarzenia

Bądź na bieżąco ze świętami branżowymi. Wypatruj szkoleń organizowanych przez Akademię Mistrza i zapisuj się na nadchodzące wydarzenia.

Kalendarz Wydarzeń Banner

Spotkania z Mistrzem

Wszystkie spotkania

Jak pieką najlepsi? Czy znają przepisy na sukces?
Dowiedź się tego podczas naszych spotkań.

Spotkanie z Mistrzem – Francesco Elmi

Spotkanie z Mistrzem – Francesco Elmi

24 grudnia 2019
„Moją sztukę można zjeść”, to zdanie wypowiedziane przez włoskiego mistrza Francesco Elmi, najlepiej obrazuje jego stosunek do cukiernictwa. Miłośnik piękna i pasjonat słodkości, który od przeszło trzydziestu lat łączy obie te pasje tworząc niezwykłe, inspirujące i pełne smaków desery, jesienią zdradzi sekrety swojego rzemiosła kolegom po fachu z Polski. Francesco Elmi będzie bowiem gościem kolejnego już Spotkania z Mistrzem, które od 2015 roku organizuje Akademia Mistrza. Warsztaty, których gwiazdą będzie włoski mistrz, odbędą się 10 września 2019 r. w Józefowie pod Warszawą. – Celem Akademii Mistrza jest inspirowanie, prezentowanie światowych trendów, odświeżanie naszego spojrzenie na cukiernictwo i wzbogacanie go poprzez spotkania z osobami, które każdego dnia wznoszą tą słodką sztukę na wyższy poziom – mówi Katarzyna Noga, szefowa działu marketingu B2B Kruszwica i jedna z inicjatorek Akademii. – Nie mamy wątpliwości, że Francesco Elmi, członek Akademii Mistrzów Cukiernictwa Włoskiego, właściciel jednej z najsłynniejszych bolońskich cukierni „Regina di Quadri”, wykładowca na Carpigiani Gelato University, gwiazda gastronomicznych programów telewizyjnych i ambasador największych marek lodziarskich i cukierniczych, dzięki którym miał okazję zjeździć cały świat i zgłębiać swoją wiedzę w najróżniejszych jego zakątkach, to idealna osoba, która pomoże nam te cele realizować – dodaje Noga. W tym roku Spotkanie z Mistrzem, odbędzie się już po raz czwarty. Partnerzy i przyjaciele Akademii Mistrza uczestniczący w poprzednich spotkaniach, mieli już możliwość czerpać z wiedzy i doświadczenia takich gwiazd międzynarodowego cukiernictwa, jak: Leonardo di Carlo, Walter Vogt i Jordi Bordas. Wcześniejsze edycje spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem, a zainteresowanie udziałem w Spotkaniach z Mistrzem, każdorazowo przerasta najśmielsze oczekiwania organizatorów. – Wszyscy nasi goście byli nie tylko wybitnymi rzemieślnikami, posiadającymi ogromną wiedzę dotyczącą technik, produktów i narzędzi, ale przede wszystkim inspirującymi pasjonatami – niezwykle kreatywnymi ekspertami, ciągle poszukującymi nowych rozwiązań i smaków. Dla nas jest jednak najważniejsze, że ten głód nauki, rozwijania się i przede wszystkim miłość do cukiernictwa potrafią przekazać innym – mówi szefowa marketingu ZT Kruszwica. – Jestem przekonana, że spotkanie z Francesco Elmi’m będzie dla naszych gości równie pouczające i inspirujące jak wcześniejsze edycje. Francesco Elmi – Sylwetka – dowiedz się więcej o Maestro!
Francesco Elmi – Sylwetka Maestro

Francesco Elmi – Sylwetka Maestro

20 marca 2020
U podstaw jego cukierniczej pasji i profesji leży… łakomstwo. Jako dziesięciolatek, podczas jednej z imprez, zjadł cały słoik przeznaczonych dla gości łakoci. Upokorzony reprymendą jaką dostał od dorosłych, postanowił, że sam nauczy się przygotowywać słodycze i nie będzie musiał nikogo o nie prosić. Pierwsze kroki na cukierniczej drodze stawiał pod okiem mamy i jej pięciu sióstr, które uczyły go podstaw włoskiej kuchni, także tej słodkiej. Po ukończeniu studiów w 1988 roku Elmi podjął pracę w renomowanej bolońskiej cukierni u „Calderoniego”. To doświadczenie do dziś uznaje za jedno z najważniejszych w swoim zawodowym życiu. Kolejnym kamieniem milowym było dla włoskiego cukiernika nawiązanie współpracy z firmą cukierniczą Fabbri S.p.A. Już w latach 90. wyjeżdżając na targi jako konsultant marki, zaczął organizować pokazy i szkolenia, które wówczas były absolutną nowością. Od tego czasu kariera Francesca Elmi rozwija się dwutorowo. W pracowni szlifuje swój warsztat, na targach i pokazach, organizowanych na całym świecie, zdobywa nowe doświadczenia i inspiracje. Dzięki nim staje się bardziej kreatywny i chętniej eksperymentuje. W XXI wiek wkracza już jako jako doświadczony i cieszący się sławą cukiernik. Jest gościem w programach telewizyjnych, zdobywa tytuł docenta na Carpigiani Gelato University, gdzie jest odpowiedzialny za degustację podczas Cioccoshow. Przełomowy jest dla niego rok 2010, kiedy zdaje egzamin wstępny na Akademię Włoskich Mistrzów Cukiernictwa (AMPI), by w końcu stać się jej członkiem, co potwierdza jego zawodowstwo na poziomie ogólnokrajowym. W tym samym roku Elmi otwiera swoją wymarzoną cukiernię „Regina di Quadri”, która jest ważnym punktem na gastronomicznej mapie nie tylko Bolonii, ale całych Włoch. Dziś równolegle z prowadzeniem słynnej cukierni, Elmi pełni rolę kierownika projektu Focus Amarena Fabbri i jest ambasadorem marki Filicori Zecchini.

Podwieczorki z Akademią

Wszystkie podwieczorki

Swobodna atmosfera, ciekawe dyskusje, inspirujące pomysły.
Nie może Cię zabraknąć na naszych Podwieczorkach.

Podwieczorki z Akademią Mistrza – Chorzów

Podwieczorki z Akademią Mistrza – Chorzów

15 lipca 2019
Zmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie. Bez ich znajomości i konkretnej wiedzy, jak zastosować je w praktyce, przedsiębiorcy narażają się na często bardzo wysokie kary finansowe. Na szczęście, wśród zawiłości prawnych nie trzeba błądzić na ślepo. Stworzona przez ZT Kruszwica , Akademia Mistrza od lat wspiera przedstawicieli branży cukierniczo-piekarniczej od strony biznesowej. Tym razem, także nie pozostawia swoich partnerów bez wsparcia. – W tym roku organizujemy pięć szkoleń biznesowych z cyklu „Podwieczorek z Akademią Mistrza”. Ze względu na liczne zmiany prawne, wszystkie warsztaty postanowiliśmy przeznaczyć na omówienie nowych przepisów i ich praktycznego zastosowania – tłumaczy Marek Kopernik, z działu marketingu ZT Kruszwica, koordynator projektu. Największą wartością szkoleń jest to, że są dedykowane konkretnej grupie zawodowej, a poprowadzi je, od lat związana z branżą cukierniczą, ekspertka w dziedzinie finansów publicznych oraz prawa pracy – Adriana Głuchowska. – Na rynku jest wiele otwartych szkoleń omawiających nowe przepisy. Niestety są one bardzo ogólne, bo kierowane są do szerokiego odbiorcy – mówi Głuchowska. – „Podwieczorki z Akademią Mistrza” tworzone są konkretnie z myślą o cukiernikach i piekarzach. Uczestnicy spotkania dostają więc konkretne instrukcje, zalecenia i procedury, które pozwalają im łatwo i szybko wprowadzić zmiany w ich cukierniach i piekarniach – wyjaśnia specjalistka od prawa pracy. Bardzo ważna jest też nieoficjalna część warsztatów, czyli poczęstunek. – To dodatkowy czas na rozmowy, pytania i omawianie konkretnych przypadków, który zawsze w pełni wykorzystujemy, często wkraczając na zupełnie nowe tematy – dodaje ekspertka. Podwieczorki z Akademią Mistrza w tym roku odbędą się pt. „Skutki zmian w prawie pracy dla cukierników i piekarzy w 2019 – praktyczne wskazówki”. Partnerzy Akademii Mistrza zainteresowani udziałem w wydarzeniu mogą zgłaszać chęć uczestnictwa przedstawicielom handlowym ZT Kruszwica. Także cukiernicy i piekarze, którzy nie współpracowali dotąd z Kruszwicą, będą mogli zdobyć zaproszenia na szkolenia. – Chcemy, by dostęp do rzetelnej, branżowej wiedzy biznesowej był jak najszerszy, wychodzimy więc poza krąg rzemieślników związanych z Akademią Mistrza i przygotowujemy pulę zaproszeń do rozdania. Informacje na temat dostępności zaproszeń i formy ich zdobycia, będziemy zamieszczać na naszej stronie internetowej www.akademiamistrza.pl oraz na profilu Akademii na Facebook’u. Zachęcam więc, by regularnie do nas zaglądać, żeby nie przegapić okazji – dodaje Marek Kopernik. Plan szkoleń „Podwieczorki z Akademią Mistrza”: 16 września, Zgierz 17 września, Chorzów 18 września, Stare Babice Obszerny materiał nt. tegorocznych „Podwieczorków z Akademią Mistrza” znajduje się w najnowszym wydaniu czasopisma branżowego PPiC. Chcesz wiedzieć więcej? Porozmawiaj z naszym ekspertem: Marek Kopernik +48 606 80 29 43 [email protected]
Podwieczorki z Akademią Mistrza – Stare Babice

Podwieczorki z Akademią Mistrza – Stare Babice

15 lipca 2019
Zmiany, zmiany, zmiany. To właśnie czeka właścicieli i menadżerów piekarni oraz cukierni. I nie chodzi o nowe trendy w branży czy dominujące w tym sezonie smaki, a o przepisy prawne, które trzeba będzie wcielić w życie. Bez ich znajomości i konkretnej wiedzy, jak zastosować je w praktyce, przedsiębiorcy narażają się na często bardzo wysokie kary finansowe. Na szczęście, wśród zawiłości prawnych nie trzeba błądzić na ślepo. Stworzona przez ZT Kruszwica , Akademia Mistrza od lat wspiera przedstawicieli branży cukierniczo-piekarniczej od strony biznesowej. Tym razem, także nie pozostawia swoich partnerów bez wsparcia. – W tym roku organizujemy pięć szkoleń biznesowych z cyklu „Podwieczorek z Akademią Mistrza”. Ze względu na liczne zmiany prawne, wszystkie warsztaty postanowiliśmy przeznaczyć na omówienie nowych przepisów i ich praktycznego zastosowania – tłumaczy Marek Kopernik, z działu marketingu ZT Kruszwica, koordynator projektu. Największą wartością szkoleń jest to, że są dedykowane konkretnej grupie zawodowej, a poprowadzi je, od lat związana z branżą cukierniczą, ekspertka w dziedzinie finansów publicznych oraz prawa pracy – Adriana Głuchowska. – Na rynku jest wiele otwartych szkoleń omawiających nowe przepisy. Niestety są one bardzo ogólne, bo kierowane są do szerokiego odbiorcy – mówi Głuchowska. – „Podwieczorki z Akademią Mistrza” tworzone są konkretnie z myślą o cukiernikach i piekarzach. Uczestnicy spotkania dostają więc konkretne instrukcje, zalecenia i procedury, które pozwalają im łatwo i szybko wprowadzić zmiany w ich cukierniach i piekarniach – wyjaśnia specjalistka od prawa pracy. Bardzo ważna jest też nieoficjalna część warsztatów, czyli poczęstunek. – To dodatkowy czas na rozmowy, pytania i omawianie konkretnych przypadków, który zawsze w pełni wykorzystujemy, często wkraczając na zupełnie nowe tematy – dodaje ekspertka. Podwieczorki z Akademią Mistrza w tym roku odbędą się pt. „Skutki zmian w prawie pracy dla cukierników i piekarzy w 2019 – praktyczne wskazówki”. Partnerzy Akademii Mistrza zainteresowani udziałem w wydarzeniu mogą zgłaszać chęć uczestnictwa przedstawicielom handlowym ZT Kruszwica. Także cukiernicy i piekarze, którzy nie współpracowali dotąd z Kruszwicą, będą mogli zdobyć zaproszenia na szkolenia. – Chcemy, by dostęp do rzetelnej, branżowej wiedzy biznesowej był jak najszerszy, wychodzimy więc poza krąg rzemieślników związanych z Akademią Mistrza i przygotowujemy pulę zaproszeń do rozdania. Informacje na temat dostępności zaproszeń i formy ich zdobycia, będziemy zamieszczać na naszej stronie internetowej www.akademiamistrza.pl oraz na profilu Akademii na Facebook’u. Zachęcam więc, by regularnie do nas zaglądać, żeby nie przegapić okazji – dodaje Marek Kopernik. Plan szkoleń „Podwieczorki z Akademią Mistrza”: 16 września, Zgierz 17 września, Chorzów 18 września, Stare Babice Obszerny materiał nt. tegorocznych „Podwieczorków z Akademią Mistrza” znajduje się w najnowszym wydaniu czasopisma branżowego PPiC. Chcesz wiedzieć więcej? Porozmawiaj z naszym ekspertem: Marek Kopernik +48 606 80 29 43 [email protected]

Szkolenia cukiernicze

Wszystkie szkolenia

Bądź na bieżąco z obecnymi trendami i nowymi technologiami.

Szkol się pod okiem uznanych Mistrzów cukiernictwa.

Szkolenie 2023 - Ciasta bankietowe

Szkolenie 2023 - Ciasta bankietowe

8 maja 2023
W maju odbyło się szkolenie cukiernicze z zakresu ciast bakietowych, poprowadzone przez mistrza Mieczysława Chojnowskiego. Na kolejne zapraszamy już jesienią. W ramach szkolenia omówimy: petifiurki, bankietówki, kremy na bazie czekolady, musów owocowych i tłuszczy, nowoczesne dekoracje z czekolady, proste dekoracje z karmelu, dekorowanie owocami i żelami, nietypowe kształty, ciekawe receptury. Masz pytania? Skontaktuj się ze specjalistą do spraw sprzedaży w Twoim regionie https://www.akademiamistrza.pl/kontakt/
Szkolenie 2023 – Urok czekolady – temperowanie, genaże, praliny i trufle

Szkolenie 2023 – Urok czekolady – temperowanie, genaże, praliny i trufle

22 maja 2023
W maju odbyło się szkolenie cukiernicze z zakresu temperowania czekolady, genaży, pralin oraz trufli, poprowadzone przez mistrza Mieczysława Chojnowskiego. Na kolejne zapraszamy już jesienią. W ramach szkolenia omówimy: podstawowe informacje o czekoladzie, rodzaje czekolady, temperowania ręczne i mechaniczne, elementy dekoracyjne z czekolady, genaż, przenoszenie nadruku z folii na czekoladę, praliny – przygotowanie korpusów, podstawowe nadzienia, praliny z nadrukiem, trufle. Masz pytania? Skontaktuj się ze specjalistą do spraw sprzedaży w Twoim regionie https://www.akademiamistrza.pl/kontakt/

Targi branżowe

Wszystkie targi

Bądź zawsze na bieżąco.
Nie pozwól, by ominęły Cię najciekawsze wydarzenia branży cukierniczej.

Podsumowanie targów Expo Sweet 2023

Podsumowanie targów Expo Sweet 2023

5 kwietnia 2023
Niezmiernie cieszymy się z tak szerokiego odbioru tegorocznych targów Expo Sweet! Frekwencja przebiła nasze najśmielsze oczekiwania i zgromadziła 2 razy więcej uczestników, w porównaniu z edycją zeszłoroczną, tym samym wracając do poziomu sprzed pandemii. Wydarzenie to jak zawsze było dla nas idealną okazją do wymiany branżowych informacji i doświadczeń, wielu spotkań z naszymi partnerami biznesowymi oraz nawiązywania nowych, wartościowych kontaktów. To miejsce, w którym podzieliliśmy się również naszymi nowościami. Nowe produkty: Prima Kreemi White SG & Optima Trenn Spray Jedną z naszych nowości, która miała swoją premierę podczas tegorocznej edycji targów, jest krem cukierniczy Prima Kreemi White SG. Odwiedzający nasze stoisko mieli okazję wziąć udział w zabawie, w której codziennie była do wygrania, jak również jako pierwsi skosztować różnych deserów z kremami na bazie Prima Kreemi White SG, przygotowywanymi na żywo przez naszych ekspertów Mieczysława Chojnowskiego i Jacka Ziębę. Podczas targów premierę miała również nasza druga nowość, dostępna w sprzedaży już w kwietniu tego roku – Optima Trenn Spray - uniwersalny środek natłuszczający, zapobiegający przywieraniu do form piekarskich i cukierniczych.
Relacja z targów Expo Sweet 2022

Relacja z targów Expo Sweet 2022

15 kwietnia 2022
Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, dlatego nie mogło nas na nich zabraknąć. Tegoroczne targi były szczególne. Z jednej strony sytuacja polityczna oraz niekończąca się pandemia mocno odcisnęły swoje piętno, co było szczególnie widoczne w niższej frekwencji odwiedzających w stosunku do poprzednich lat. Z drugiej strony cieszyliśmy się, że mogliśmy spotkać się po rocznej przerwie. Była to dla nas doskonała okazja, aby wymienić się doświadczeniami i cennymi uwagami, zaprezentować szeroką ofertę firmy i omówić aktualną sytuację branży. Na odwiedzających czekaliśmy z mnóstwem atrakcji! Nasz mistrz świata w cukiernictwie, Mieczysław Chojnowski, na żywo tworzył wyjątkowe słodkie dzieła sztuki. Piękne babeczki i wyjątkowe desery przyciągnęły licznych gości. Przygotowując je staraliśmy się odzwierciedlać tegoroczne trendy, czego najlepszym przykładem był deser z polewą w kolorze Very Peri. Ten oryginalny kolor został ogłoszony przez Pantone kolorem roku, a sam deser robił furorę wśród gości! Cytując wypowiedź Mieczysława — mamy nadzieję, że tegoroczne Targi to początek nowej ery. Była to doskonała okazja, żeby się spotkać po długiej przerwie. Nasi klienci i partnerzy mieli okazję porozmawiać z ekspertami Akademii MIstrza, zapoznać się z nowościami na rynku oraz możliwościami współpracy. Zobaczcie, co jeszcze działo się na Targach!

Warsztaty dla szkół

Wszystkie warsztaty

Swoje umiejętności warto szkolić od najmłodszych lat,
dlatego na nasze szkolenia zapraszamy adeptów sztuki cukierniczej.

Akademia Mistrza dla Szkół

Akademia Mistrza dla Szkół

22 lipca 2015
Trzech zaangażowanych cukierników, sześć szkół cukierniczych, przeszło 150 uczestników warsztatów, około 80 kilogramów czekolady oraz 50 kilogramów karmelu potrzebnego do produkcji izomaltu, tysiące przejechanych kilometrów, dziesiątki godzin w drodze i na szkoleniach – tak można podsumować pierwszy etap Akademii Mistrza dla Szkół, który zakończył się w czerwcu. Od września Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur ruszają w dalszą drogę. W planach mają warsztaty w kolejnych sześciu szkołach. Szczęśliwa dwunastka, to finaliści V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO – SWEET 2015. Na targach obiecaliśmy finalistom mistrzostw, że w ramach nagrody za ich zaangażowanie, wysiłek i osiągnięcia, odwiedzimy ich szkoły i zorganizujemy dla nich warsztaty z prawdziwego zdarzenia, na których nie tylko będą mogli kształcić się pod okiem mistrzów, ale też będą mieli okazję pracować z materiałami, z którymi w szkołach rzadko mają do czynienia – czekoladą i karmelem – mówi pomysłodawca cyklu, technolog żywności Jacek Zięba z ZT Kruszwica. Szkolenia w dwóch tematach: „Urok czekolady” i „Kolorowy świat karmelu”, prowadzone są przez wybitnych cukierników – Mistrza Świata Mieczysława Chojnowskiego oraz jego ucznia, Mistrza Polski, którego słodkich dzieł można skosztować w Piekarni-Cukierni „Szydłowski” w Gdańsku, Michała Kumura. Wprawdzie – jak podkreślają cukiernicy – na podsumowania przyjdzie czas po zakończeniu projektu, już teraz – na półmetku, można z całą pewnością stwierdzić, że pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę.– We wszystkich szkołach byliśmy przyjmowani bardzo ciepło. Młodzież była niesamowicie zaangażowana, ambitna, chętna do nauki i pracy – opowiada Mieczysław Chojnowski. – Nie tylko reakcje uczniów i nauczycieli utwierdziły nas w przekonaniu, że to co robimy ma sens. Także to, że większość tych młodych ludzi nie miało okazji w szkole robić niczego z czekolady i karmelu. Pamiętam, że gdy ja chodziłem do szkoły, też brakowało mi takich zajęć, które wykraczają poza cukiernicze podstawy. Zdaniem Jacka Zięby, warsztaty Akademii Mistrza to dla młodych cukierników szansa, by rozsmakować się w tym zawodzie, złapać „słodkiego bakcyla” i obudzić w sobie prawdziwą pasję. – Staramy się dać uczniom możliwość, by choć przez chwilę mogli oderwać się od podstaw, czyli wyrobu pączków i drożdżówek, i zakosztować tego, co mogę nazwać sztuką cukierniczą – dodaje Jacek Zięba. – Bardzo nam zależy, żeby nasza branża rozwijała się tak dynamicznie jak gastronomiczna. Chciałbym, by ten zawód stał się równie prestiżowy, jak zawód kucharza. Żeby to osiągnąć musimy podejmować szereg różnych działań i Akademia Mistrza właśnie to robi. Warsztaty w szkołach są częścią tego projektu. Moim zdaniem bardzo ważną, bo kierowaną do najmłodszych adeptów sztuki cukierniczej. Za kilka lat to oni będą siłą branży. Od ich umiejętności, zaangażowania, pasji i chęci ciągłego doskonalenia, zależeć będzie poziom polskiego cukiernictwa – dodaje. W trakcie szkoleń uczniowie szkół cukierniczych mieli okazję przygotowywać własne tabliczki czekolady, nadziewali trufle, robili praliny. Uczyli się też techniki temperowania czekolady oraz przeciągania i barwienia karmelu. Przygotowywali słodkie kwiaty i podziwiali kunszt mistrza Michała Kumura, który na ich oczach wyczarowywał karmelowe ptaki. Dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem było nie tylko tworzenie słodkich dzieł sztuki, z którymi zetknęli się po raz pierwszy, ale także, a może przede wszystkim, spotkanie Mistrza Świata w cukiernictwie. – Pytań o konkurs, drogę jaką trzeba przejść, przebieg zawodów było rzeczywiście mnóstwo. Bardzo się z tego cieszę, bo to znaczy, że ci młodzi ludzie są ambitni i mają marzenia. Nie chcę, by się rozczarowali, dlatego nie ukrywałem, że sukces w tym zawodzie wymaga ogromnego poświęcenia, determinacji i ciężkiej pracy. Mam jednak poczucie, że to ich nie zniechęciło. Przeciwnie, są gotowi trenować godzinami, by osiągnąć sukces w zawodzie, który wybrali – opowiada Mieczysław Chojnowski. – Być może w trakcie tych warsztatów spotkałem, albo dopiero spotkam kolejnych Mistrzów Polski lub Świata – zastanawia się Mistrz Świata. Oczywiście radość z przygotowywania słodkich wspaniałości nie byłaby pełna bez degustacji. – Już w trakcie zajęć zachęcaliśmy uczniów, by nie bali się próbować produktów, z którymi pracują – mówi Jacek Zięba z Kruszwicy. – Muszą to robić, by naprawdę poznać czekoladę, karmel, czy inne produkty i umieć tworzyć z nich nie tylko piękne, ale przede wszystkim pyszne wyroby. Po szkoleniach degustacji nie było. – Jestem pewien, że praliny i inne słodkości były tego dnia serwowane na deser w domach uczniów. Chcieliśmy, żeby poczuli dumę ze swojej pracy, dlatego wszystkie wyroby zabierali ze sobą, by pokazać swoje dzieła bliskim – dodaje Mieczysław Chojnowski. W ramach projektu Akademia Mistrza dla Szkół, Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski i Michał Kumur odwiedzili sześć szkół: Zespół Szkół im. W. Witosa – Sucha Beskidzka Zasadniczą Szkołę Zawodową START – Bydgoszcz Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego – Wojsławice Zespół Szkół Gastronomicznych – Częstochowa Zespół Szkół nr 6 – Szczecin Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich – Radom Jesienią i zimą warsztaty prowadzone przez wizjonerów cukiernictwa odbędą się w kolejnych sześciu placówkach. Są to: Zespół Szkół Gastronomiczno- Spożywczych – Olsztyn Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego – Lublin Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich – Iwonicz-Zdrój Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego – Łódź Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 – Gdańsk Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 1 – Warszawa
Warsztaty w Brnie

Warsztaty w Brnie

4 lipca 2018
Warsztaty odbyły się 25 maja 2017 roku w siedzibie firmy Ireks Brno. Mieczysław Chojnowski poprowadził warsztat „Kolorowy świat karmelu”.Udział w wydarzeniu był nagrodą dla uczestników konkursu „Morawski Puchar 2017” – w konkursie brało udział 8 szkół, w tym jedna słowacka. Z każdej szkoły udział wziął 1 uczestnik.