Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Miejsce pracy

Własna działalność gospodarcza (szkoła Artystyczna Wiesław Kucia www.kucia.com.pl)

Jak zaczął/zaczęła swoją przygodę z cukiernictwem?

Jego przygoda z piekarstwem zaczęła się w szkole zawodowej, gdzie pod okiem Mistrza Leszka Gajosa trenował swoje umiejętności.

Jak doskonali swój warsztat?

Jeszcze w szkole zawodowej zaczął jeździć na krajowe i międzynarodowe konkursy piekarskie. przez wiele lat zdobywał wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej. Jego pasją jest piekarstwo artystyczne. Uważnie śledzi trendy w zdobieniu tortów i produkcji roślin. Cały czas pogłębia wiedzę z zakresu czekolady, piekarnictwa oraz cukiernictwa uczestnicząc w kursach, pokazach itp.

Konkursy i targi cukiernicze

  • Udział w piekarskich Mistrzostwach Świata Paryż – Francja w 2010 roku.
  • Udział w piekarskim Pucharze Świata Rimini – Italia w 2009 roku.

Zdobyte nagrody

  • Srebrna Odznaka Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła Polskiego.
  • II miejsce w piekarskich Mistrzostwach Świata w Dusseldorfie w 2010 roku
  • II miejsce w międzynarodowych mistrzostwach piekarskich Dusseldorf – Niemcy w 2009 roku
  • III miejsce w mistrzostwach Świata Europain Paryż – Francja w 2008 roku
  • I miejsce w piekarskich mistrzostwach Lesaffre Europy środkowo-wschodniej Poznań – Polska w 2007 roku

Specjalność

Szarlotka oraz chleb pytlowy. Tworzenie eksponatów, zdobienie chlebów okolicznościowych, dekoracje cukiernicze.

Przewiń do góry