Miejsce pracy
Własna działalność gospodarcza (szkoła Artystyczna Wiesław Kucia www.kucia.com.pl)
Jak zaczął/zaczęła swoją przygodę z cukiernictwem?
Jego przygoda z piekarstwem zaczęła się w szkole zawodowej, gdzie pod okiem Mistrza Leszka Gajosa trenował swoje umiejętności.
Jak doskonali swój warsztat?
Jeszcze w szkole zawodowej zaczął jeździć na krajowe i międzynarodowe konkursy piekarskie. przez wiele lat zdobywał wiedzę, umiejętności i doświadczenie w produkcji piekarskiej. Jego pasją jest piekarstwo artystyczne. Uważnie śledzi trendy w zdobieniu tortów i produkcji roślin. Cały czas pogłębia wiedzę z zakresu czekolady, piekarnictwa oraz cukiernictwa uczestnicząc w kursach, pokazach itp.
Konkursy i targi cukiernicze
- Udział w piekarskich Mistrzostwach Świata Paryż – Francja w 2010 roku.
- Udział w piekarskim Pucharze Świata Rimini – Italia w 2009 roku.
Zdobyte nagrody
- Srebrna Odznaka Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła Polskiego.
- II miejsce w piekarskich Mistrzostwach Świata w Dusseldorfie w 2010 roku
- II miejsce w międzynarodowych mistrzostwach piekarskich Dusseldorf – Niemcy w 2009 roku
- III miejsce w mistrzostwach Świata Europain Paryż – Francja w 2008 roku
- I miejsce w piekarskich mistrzostwach Lesaffre Europy środkowo-wschodniej Poznań – Polska w 2007 roku
Specjalność
Szarlotka oraz chleb pytlowy. Tworzenie eksponatów, zdobienie chlebów okolicznościowych, dekoracje cukiernicze.
