Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Babka makówka

Składniki:

  • 300 g margaryny Selecta 80 % MB
  • 300 g cukru kryształ
  • 300 g jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g niebieskiego maku

Pyszna, aromatyczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego… z krótką etykietą. Dzięki zastosowaniu margaryny Selecta 80 % MB (z najkrótszą etykietą na rynku), pełna lista składników gotowego ciasta, zawiera tylko 7 składników!
Babka makowa według przepisu Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojnowskiego, to idealny wypiek na jesienne i zimowe popołudnia, spędzane przy herbacie!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy jaja, a następnie mąkę. Bierzemy 2/3 masy i łączymy ją z makiem.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem. Wlewamy masę wymieszaną z makiem i przykrywamy pozostałą część masy. Pieczemy w temp. 180 C przez 50 – 60 minut.
Babkę wykańczamy pomadą.

Przewiń do góry