Spotkanie z mistrzem – Leonardo di Carlo
10 sierpnia 2016, 09:00
CZEKOLADA SABLE BIAŁA
|
Sposób wykonania:
Rozpuść kuwerturę, dodaj masło, cukier, puder z orzechów laskowych. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą. Rozwałkuj na grubość 3 mm. Przechowuj w lodówce w temperaturze +4°C
CREMA DI MANDORLE PISTACJA
|
Sposób wykonania:
Połącz i wymieszaj wszystkie składniki. Przechowuj w lodówce w temperaturze +4°C
BITA ŚMIETANA Z MASCARPONE
|
Sposób wykonania:
Do mleka wsypać cukier i podgrzać do 90°C, dodać rozpuszczoną żelatynę, ser mascarpone oraz kremówkę, a następnie wymieszać wszystko, w końcu dodać likier. Odstawić do lodówki w celu zgęstnienia na 12 godz. Po upływie tego czasu, ubić przy użyciu trzepaczki w robocie planetarnym.
ŻELKA MORELOWA
|
Sposób wykonania:
Podgrzać puree do 60°C, do cukru dodać agar-agar i doprowadzić do wrzenia, przecedzić przez sito siatkowe i jeśli to konieczne, odszumować, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Rozprowadzić żelkę na grubość 1/2 cm Odstawić do lodówki na 2/3 godz. do momentu aż wyrób nabierze galaretowatej konsystencji. Według potrzeb, wykroić żądany format. Można również umieścić wyrób w silikonowych foremkach w celu nadania odmiennego kształtu.