Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Między tortem a piernikiem – warsztaty rzemieślnicze Akademii Mistrza

18 października 2019, 13:44

Jesienna edycja warsztatów rzemieślniczych prowadzona przez ekspertów Akademii Mistrza trwa w najlepsze. Za nami już szkolenie z tortów deserowych, a wielkimi krokami zbliża się spotkanie z Igą Sarzyńską, która w tym roku po raz pierwszy podzieli się z uczestnikami swoją wiedzą na temat pierników.

Kto jeszcze nie wie, czy szkolenia cukiernicze Akademii Mistrza to propozycja dla niego, powinien koniecznie przeczytać i obejrzeć relacje z wcześniejszych edycji. Wprawdzie ani słowa, ani nawet zdjęcia nie oddają w pełni tego, ile pasji, wiedzy, nowych technik, składników, oryginalnych połączeń, cukierniczych sztuczek i tricków nasi mistrzowie przekazują uczestnikom, jednak dzięki nim można choć w części poczuć atmosferę tych spotkań i przede wszystkim zobaczyć cuda, które na nich powstają. A zdecydowanie jest co oglądać.

W trakcie ostatniego szkolenia z tortów deserowych, które poprowadził Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski, mieliśmy szaleństwo smaków i kolorów. Dominowała jednak prostota wykończenia. Dlaczego?

Zdaniem mistrza Chojnowskiego, najważniejsze, by przekazywana wiedza mogła być wykorzystana w praktyce. – Podczas szkolenia sięgamy po różne, także skomplikowane i rzadko stosowane, techniki pracy. Dobrze znane produkty, łączymy z nowościami, tworząc oryginalne, niezwykłe kompozycje smaków i faktur. Trzymam się jednak zasady, że wiedza zdobyta na szkoleniu, musi mieć przełożenie na codzienną pracę w cukierni. Dlatego zamiast budować wielopiętrowe torty, oparte na najdroższych składnikach, z przebogatą dekoracją, stawiam na stylowe, ale proste wykończenie – mówi mistrz. – Zdaję sobie sprawę, że taki „królewski” tort zrobiłby wielkie wrażenie i świetnie wyglądał na zdjęciu, ale jak często mamy okazję popełniać takie dzieła w codziennej pracy? Jak wielu jest klientów szukających właśnie takiego produktu i skłonnych za niego zapłacić? Bo przecież taki tort będzie bardzo drogi. Myślę, że znacznie większy pożytek jest z pracy na recepturach, które faktycznie możemy wprowadzić do oferty, które są ciekawe, oryginalne, zaskakujące, a przede wszystkim bardzo smaczne, a dzięki zdobytej na szkoleniach wiedzy, perfekcyjnie przygotowane i pięknie, stylowo wykończone – wyjaśnia.

Okazuje się, że z opinią mistrza Chojnowskiego zgadzają się uczestnicy szkoleń. Nie tylko podczas ostatniego spotkania, ale także w czasie wiosennych warsztatów, wszyscy zgodnie potwierdzali, że możliwość przeniesienia zdobytej wiedzy do zakładu pracy, jest wielką zaletą tych szkoleń. Podobnie jak ogromna wiedza trenera i jego pasja do pracy. – Przez trzy dni dostajemy gigantyczną porcję praktycznej wiedzy. Od informacji o produkcie, technikach pracy, najczęstszych błędach i sposobach wyjścia z trudnej sytuacji, gdy już się zdarzy, po nowinki ze świata produktów i sprzętu. Jest też duża dbałość o to, by każdy przepis był skończony, pełny, dopracowany. Jest troska o ciekawy smak, piękne wykończenie, zaskakującą teksturę. Pan Mieczysław nigdy też nie zapomina o tym, że ciasto finalnie powinno być przystępne cenowo, że dekoracja nie może utrudniać jego pakowania, a produkt, który przygotowujemy, był trwały i pięknie prezentował się w witrynie nawet po kilkunastu godzinach, a nie tylko chwilę po zrobieniu. To wiedza, którą naprawdę wykorzystujemy w pracy, poszerzając ofertę cukierni – opowiadali uczestnicy szkolenia.

Czy po szkoleniu z piernika, które odbędzie się w dniach 28-30 października, uczestnicy będą równie entuzjastyczni? Tego dowiemy się niebawem. Jednak patrząc na piernikowe dzieła sztuki, które w swojej toruńskiej pracowni wyczarowuje Iga Sarzyńska, jesteśmy o to spokojni. Nie mamy też wątpliwości, że zarówno wiedzę o samym pierniku jak i technikach jego zdobienia, można będzie wykorzystać w praktyce. I to już niebawem. W końcu Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że już za chwilę zacznie się piernikowe i pierniczkowe szaleństwo. Tak więc to najlepszy czas, by podszkolić się w tym zakresie i typową piernikową ofertę cukierni, zmienić w prawdziwe dzieło sztuki, które przyciągnie do zakładu kolejki zachwyconych przedświąteczną ofertą klientów.

Do zobaczenia na szkoleniu z piernika!

Przewiń do góry