Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

„Dyrektywa plastikowa” – zmiany w 2021r.

13 kwietnia 2021, 10:52

Początek roku 2021 jest przełomowy ze względu na wdrożony przez Unię Europejską zakaz wprowadzania do obrotu opakowań jednorazowych, wyprodukowanych z nieprzetwarzanego plastiku. Tak zwana dyrektywa plastikowa (ang. Single Use Plastics; DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko) ma na celu propagowanie gospodarki w obiegu zamkniętym, która da pierwszeństwo produktom do ponownego użycia i recyklingu, wyprodukowanych ze zrównoważonych materiałów. Jak ten przepis wpłynie na cukiernie i piekarnie?

Od stycznia 2021r. obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu produktów plastikowych, jednorazowego użytku, oznaczonych symbolem PS (6). To polistyren, który wydziela toksyny i nie powinno się go stosować jako opakowania do żywności. Nie powinien być podgrzewany ani łączony z kwasami czy tłuszczami. Mimo to jest wykorzystywany do produkcji przykrywek do jednorazowych kubków na kawę, plastikowych talerzy, sztućców, słomek, mieszadełek oraz wszystkich opakowań do żywności wykonanych ze styropianu (popularne styropiany na wynos to nic innego jak PS w formie spienionej).

Zmiana jest konieczna, ponieważ powolny czas rozkładu tych produktów powoduje, że plastikowe odpady gromadzą się w morzach, oceanach i na plażach, stanowiąc razem 80-85% wszystkich odpadów morskich w Unii Europejskiej! Jeśli co roku, do mórz i oceanów będzie trafiać 10-20 ton plastiku, to za około 30 lat doprowadzimy do sytuacji, w której w morzach i oceanach, będzie więcej plastiku niż ryb. Na ten moment fragmenty plastikowych tworzyw sztucznych znajduje się u wielu gatunków zwierząt morskich, ryb, ptaków i skorupiaków. Plastik trafia do całego łańcucha pokarmowego, działa szkodliwie na środowisko naturalne, zdrowie i życie człowieka.

Co zrobić z zapasem plastikowych opakowań?

Termin na opróżnienie magazynów i zużycie plastikowych towarów mija 3 lipca 2021r. Do tego czasu, gastronomia ma pełne prawo na wydawanie swoich wyrobów w jednorazowych plastikowych lub styropianowych opakowaniach oraz dołączenie do nich plastikowych sztućców. Plastikowa dyrektywa uderzy najbardziej właśnie w branżę gastronomiczną, dla której opakowania plastikowe czy styropianowe, były podstawą do sprzedaży i wydawania posiłków na wynos. Zmiany dotyczą również całego sektora cukierniczo-piekarskiego oraz kawiarni.

Alternatywa dla opakowań plastikowych

W odpowiedzi na nowe przepisy, producenci opakowań jednorazowych prześcigają się w wynalezieniu pojemników do żywności, które będą przyjazne dla środowiska. Idąc tym tropem plastikowe łopatki do lodów i łyżeczki, możemy zastąpić bambusowymi patyczkami czy sztućcami. Co z opakowaniami cukierniczymi? Większość jednorazowych opakowań cukierniczych jest wykonane z papieru, który mimo że biodegradowalny, nie zawsze pochodzi z recyklingu. Przypomnijmy, że do wyprodukowania 1 tony papieru (200.000 kartek A4) z lasu musi zniknąć aż 17drzew! Warto zwrócić także uwagę, że obecnie pojawiają się spore problemy z dostępnością papieru w Europie. Prawdopodobnie jest to sytuacja przejściowa, ale znacznie wpływa na wzrost cen i wprowadza małe zamieszanie na rynku papierowych produktów.

Alternatywnie dla opakowań papierowych, wykonanych z pulpy celulozowej, na rynku cukierniczo-piekarniczym pojawiły się produkty wyprodukowane z …łupin kakaowca.

Cocoa Paper ™ jest wynikiem innowacyjnej technologii, która ponownie wykorzystuje łuski kakaowca będące odpadem w procesie przetwarzania kakao i przekształca je w papier o wyjątkowej jakości, naturalnej fakturze i niepowtarzalnym wyglądzie.

Papier Cocoa™ ma wygląd przypominający czekoladę i kawę, jest produktem premium, idealnym dla cukierni, piekarni i kawiarni. Ponadto papier ten jest dobrym przykładem gospodarki o obiegu zamkniętym. Z łupin kakaowych pozostałych po produkcji czekolady powstaje papier, który po zużyciu ulega biodegradacji (włókna kakaowe używane do produkcji Papieru Cocoa™ posiadają certyfikat „OK Compost Home” wydany przez TUV Austria).
Opakowania z kolekcji Cocoa Paper™ są niezwykle praktyczne, zarówno dla cukierni, jak i piekarni – umożliwiają przeprowadzenie całego procesu produkcyjnego w jednym pojemniku: od formowania, poprzez wypiek i przechowywanie. Jednorazowe foremki z kolekcji Cocoa Paper™ są przeznaczone do kontaktu z żywnością i posiadają odpowiednie certyfikaty. Ponadto, dzięki dużej odporności mechanicznej, można ich również używać do mrożenia gotowych produktów (wytrzymują temperatury od -20°C do +220°C !).

Kolejnym przykładem zamiennika dla opakowań plastikowych są opakowania wykonane wyłącznie z odnawialnych i biodegradowalnych surowców, takich jak bambus. Stylowe i odporne, łączą wygodę z aktualnymi potrzebami proekologicznymi. Cuki Alfatec w swoim portfolio pokazuje opakowania bambusowe w trzech rozmiarach, które są idealnym rozwiązaniem do transportu sałatek, makaronów czy wyrobów na zimno, ale także do odgrzewania potraw. Pojemniki bambusowe można uzupełnić przeźroczystymi deklami wykonanymi z tworzywa R-PET, aby w pełni ułatwić przechowywanie i transport dań, także w formie „na wynos”. Symbol PET poprzedzony literką „R”, oznacza materiał, który powstał w wyniku ponownego przetworzenia butelek plastikowych PET.

Bambusowe miski są wykonane są z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością, który nie wydziela niebezpiecznych substancji, takich jak PFOS i PFOA. W żaden sposób nie zanieczyszczają żywności i są odporne na temperaturę użytkowania od -18°C do 70°C.
Ciekawostka: Miski sałatkowe otrzymały również certyfikat Aticelca® na poziomie recyklingu, co oznacza, że do 90% papieru można ponownie wykorzystać z każdej miski poddanej recyklingowi.

Opakowania cukiernicze z Papieru Cocoa™ i wiele innych ciekawych rozwiązań znajdziecie w ofercie firmy Cuki Alfatec, z siedzibą w Poznaniu. Oprócz produktów Cocoa dostępne są również tradycyjne foremki do wypieku (PM oraz Plumpy), papilotki, tulipany, muffiny luzem, jak również na stelażu.

Przewiń do góry