Mieczysław Chojnowski
Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem.
Miejsce pracy
Akademia Mistrza
Specjalność
Specjalizuje się w nowoczesnym cukiernictwie z wykorzystaniem karmelu i czekolady.
Jak zaczął swoją przygodę z cukiernictwem?
Swoją przygodę z cukiernictwem, rozpoczął w 1990 roku.
Jak doskonali swój warsztat?
Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.
Zdobyte nagrody
I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku
II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku
III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku