Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Mieczysław Chojnowski

Mieczysław Chojnowski

Mistrz świata w cukiernictwie oraz ekspert i trener Akademii Mistrza. Swoją bogatą wiedzę i cenne doświadczenie wykorzystuje na wielu płaszczyznach, również prowadząc szkolenia rzemieślnicze dla cukierników. Organizuje warsztaty dla szkół branżowych i przygotowuje uczniów do udziału w prestiżowych konkursach. Cukiernictwo zna od podszewki, a jego specjalizacja to przede wszystkim praca z czekoladą i karmelem.

Miejsce pracy

Akademia Mistrza

Specjalność

Specjalizuje się w nowoczesnym cukiernictwie z wykorzystaniem karmelu i czekolady.

Jak zaczął swoją przygodę z cukiernictwem?

Swoją przygodę z cukiernictwem, rozpoczął w 1990 roku.

Jak doskonali swój warsztat?

Aktywnie uczestniczy w organizowanych przez Akademię Mistrza spotkaniach z Cukiernikami i Piekarzami z całej Polski i zagranicy. Jako trener młodych cukierników, startujących w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, wyszkolił Mistrzów Polski.

Zdobyte nagrody

  • I miejsce w Światowych Mistrzostwach Cukierniczych Wiesbaden w 2001 roku

  • II miejsce w Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy w 2000 roku

  • III miejsce w Mistrzostwach Polski Młodych Cukierników w Poznaniu w 1999 roku