Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Jagielnik – sernik z kaszy jaglanej dla wegan i nie tylko

SKŁADNIKI (PROPORCJE NA OKRĄGŁĄ FORMĘ 25 CM):

Składniki na orzechowy spód:

  • prażone orzechy laskowe – 300 g
  • kakao – 15 g
  • płynny olej kokosowy – 5 g
  • daktyle – 100 g

Składniki na masę jaglaną:

  • kasza jaglana – 225 g
  • woda – 550 ml
  • sól – szczypta
  • cukier kokosowy – 100 g
  • wiórki kokosowe – 100 g
  • olej kokosowy – 30 g
  • mleko kokosowe o zawartości 85% kokosa i 18% tłuszczu – 300 g (tylko gęsta, biała część)
  • agar ⅓ łyżeczki
  • laska wanilii ½
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny

Proste i smaczne ciasto a’la sernik, którym będą mogli się raczyć także weganie, to propozycja, którą warto włączyć do oferty cukierni. Jak je przygotować? Czym zastąpić produkty nabiałowe? Sprawdź jak przygotować ciasto na bazie kaszy jaglanej.

Orzechowy spód

Daktyle namoczyć we wrzątku przez ok. 30 minut. Uprażyć orzechy na suchej patelni, poczekać aż ostygną i pozbawić łuski. Ostudzone orzechy rozdrobnić w blenderze kielichowym na mąkę i wymieszać z kakao. Dodać odsączone daktyle i olej kokosowy, ponownie wymieszać – w blenderze kielichowym. Masę orzechową równomiernie rozłożyć na spodzie formy, wyrównać łyżką. Gotowy spód włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Spód można przygotować z dowolnych orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika lub granoli. Smak urozmaici dodatek suszonej żurawiny lub śliwki.

Masa jaglana

Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przez 24 godz., odlać wodę kokosową. Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą, wymieszać, przepłukać pod bieżącą wodą, do momentu aż woda będzie czysta. Odsączoną kaszę zalać ciepłą wodą, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do czasu wchłonięcia wody. Przełożyć do naczynia, w którym będzie później blendowana i wystudzić. Wiórki kokosowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, uprażyć na złoty kolor – przez ok. 5 minut.

Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać agar, wanilię i cukier kokosowy – całość dobrze rozmieszać. Zagotować i gotować przez 1 minutę. Ważne, aby agar nie utworzył grudek. Gorące mleko dodać do kaszy jaglanej razem ze skórką z cytryny i wiórkami kokosowymi. Całość zmiksować na gładką masę. Gorącą masę wylać na schłodzony spód. Poczekać, aż przestanie parować, włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.

Wykończenie – dekoracja

Do jagielnika pasuje zarówno polewa czekoladowa, jak i zasmażane sezonowe lub mrożone owoce np. maliny, wiśnie lub czarna porzeczka. Świetną dekoracją będą prażone orzechy, płatki migdałów lub chipsy kokosowe.

Przewiń do góry