Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Panini z ciasta francuskiego

CIASTO FRANCUSKIE EXPRESOWE:

  • mąka 450 250 g
  • mąka 550 250ng
  • woda 250 ml
  • sól 10 g
  • margaryna Maestra Puff Pastry Intenso NH MB 400 g
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie) 5 g

Uniwersalność cista francuskiego daje szerokie możliwości wykorzystywania go nie tylko do produkcji wyrobów słodki, ale i wytrawnych. A my polecamy skorzystanie z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel na Pannini.

CIASTO FRANCUSKIE EXPRESOWE:

Wymieszać ze sobą mąkę typu 450 i typu 550 z roztopioną margaryną Maestra Puff Pastry Intenso NH MB. Dodać wodę i sól. Całość połączyć i zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut.

Zawinąć 4 razy pojedynczo.
Składanie pojedyncze:

PANINI:
Rozwałkować ciasto, tak aby jego bok miał długość 15 cm i grubość 1 cm.
Wykroić paski o szerokości 4 cm i rozwałkować je na szerokość 8 cm.
Grillować paski około 10 minut.
Następnie przełożyć paski do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C i piec je przez 10 minut.
Gotowe paski przekroić na pół. Dodać wybrane składniki. Grillować ok. 2 do 3 minut.

PRZYKŁADOWE PODANIE:

pesto, pesto,
pomidor, pomidor,
mozzarella, kozi ser,
oliwa z oliwek, szynka parmeńska,
rukola. oliwa z oliwek,
rukola.

 

 

Przewiń do góry