Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Rolada Makowa odpiekana w formie na comber

Rolada Makowa odpiekana w formie na comber - Image

Makowiec to wyjątkowy wypiek w polskiej tradycji świątecznej – zarówno bożonarodzeniowej, jak i wielkanocnej. Niegdyś spożywany głównie przez zamożnych przedstawicieli społeczeństwa, dziś gości na większości polskich stołów. Zresztą nie tylko od święta. Wielu konsumentów uznaje go bowiem za bardzo pożądany całoroczny przysmak. Przedstawiamy zatem mistrzowski przepis na makowiec w wykonaniu Mieczysława Chojnowskiego.

Receptura

Ciasto drożdżowe:

Masa makowa:

  • mleko 3,2%450 g
  • mak 500 g
  • cukier kryształ250 g
  • rodzynki namoczone w rumie100 g
  • orzechy włoskie50 g
  • białko180 g
  • miód1 łyżka
  • marmolada2 łyżki
  • olejek migdałowy
  • cynamon1 łyżeczka
  • miękka margaryna Qualita 80% zobacz1 łyżka
makowiecWielkanocdrożdżoweBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii