Rolada Makowa odpiekana w formie na comber
Makowiec to wyjątkowy wypiek w polskiej tradycji świątecznej – zarówno bożonarodzeniowej, jak i wielkanocnej. Niegdyś spożywany głównie przez zamożnych przedstawicieli społeczeństwa, dziś gości na większości polskich stołów. Zresztą nie tylko od święta. Wielu konsumentów uznaje go bowiem za bardzo pożądany całoroczny przysmak. Przedstawiamy zatem mistrzowski przepis na makowiec w wykonaniu Mieczysława Chojnowskiego.
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko 3,2% 200 ml
- żółtka120 g
- drożdże35 g
- cukier kryształ 180 g
- margaryna Qualita 80% zobacz160 g
- mąka pszennaok. 1350 g
- sólszczypta
Masa makowa:
- mleko 3,2%450 g
- mak 500 g
- cukier kryształ250 g
- rodzynki namoczone w rumie100 g
- orzechy włoskie50 g
- białko180 g
- miód1 łyżka
- marmolada2 łyżki
- olejek migdałowy
- cynamon1 łyżeczka
- miękka margaryna Qualita 80% zobacz1 łyżka
makowiecWielkanocdrożdżoweBoże Narodzenie