Wegański Keks
Receptura
Ciasto:
- Mieszanka keksowa (suszone: morele, rodzynki, figi, śliwki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie itp). 250 g
- Gorąca woda250 g
- Siemię lniane mielone15 g
- Mąka pszenna250 g
- Cukier100 g
- Proszek do pieczenia5 g
- Olej roślinny Top Q lub Maestro Świeżość zobacz125 g
- Napój roślinny np. sojowy 200 g
Technika wykonania:
Suszone owoce zalej wrzątkiem i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia.
Po tym czasie, odcedź mieszankę i do wody pozostałej po odcedzeniu dodaj zmielone siemię lniane. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W mikserze zmieszaj płyn z siemieniem lnianym, suchymi składnikami oraz z olejem roślinnym i napojem roślinnym.
Do powstałej masy dodaj mieszankę keksową i bardzo delikatnie wymieszaj, tak, żeby owoce nie uległy rozdarciu w masie.
Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180℃ przez 60 minut.
wegańskie