Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku
Technik technologii żywności
- nauka trwa 4 lata
- kwalifikacje w zawodzie:
- T.2. – Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn
- i urządzeń lub
- T.03. – Produkcja wyrobów piekarskich lub
- T.04. – Produkcja wyrobów cukierniczych – analogicznie jak w ZSZ
- T.16. – Organizacja i nadzorowanie produkcji
- wyrobów spożywczych.
Technik technologii żywności zdobywa kwalifikacje do:
- kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych:
- cukierniczych,
- koncentratów spożywczych,
- piekarsko-ciastkarskich,
- fermentacyjnych
- (piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy),
- jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich,
- owocowo-warzywnych,
- rybnych,
- surowców olejarskich,
- zbożowych,
- ziemniaczanych,
- mrożonych owoców i warzyw,
- lodów oraz wyrobów kulinarnych
- opracowywania receptur,
- instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu
Uczeń ZSZ kształcący się w zawodzie cukiernik uczy się produkcji wyrobów cukierniczych ,przygotowuje półprodukty oraz dodatki do produkcji, uczy się dozować surowce do wyrobu produktów cukierniczych zgodnie z recepturą. Tworzy elementy dekoracyjne zgodnie z zasadami dekorowania wyrobów w produkcji cukierniczej. Ocenia wyroby pod względem organoleptycznym. Poznaje obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów zgodnie z zasadami BHP. Uciążliwości w pracy cukiernika dotyczą przede wszystkim zmiennej temperatury, dużej wilgotności powietrza oraz możliwości występowania śliskiego podłoża. W zawodzie cukiernika wyróżnia się dwa stanowiska: cukiernika i mistrza cukierniczego. Droga do mistrzostwa w zawodzie zależy od predyspozycji, wykształcenie, umiejętności i osobowości pracownika.
Zadania zawodowe
- Wytwarzanie produktów ciastkarskich
- Wytwarzanie półproduktów ciastkarskich
- Wytwarzanie produktów cukierniczych
- Wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych
- Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich
- Rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich i cukierniczych
- Sporządzanie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych
- Organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
- Organizacja i zarządzanie cukiernią
- Nadzorowanie i organizowanie pracy zespołu pracowników cukierni
- Kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
- cena jakości surowców, wytwarzanych półproduktów i produktów ciastkarskich i cukierniczych.
Kwalifikacje zawodowe
- Dobór surowców w celu wytwarzanie produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych
- Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych, czynności związanych z obliczaniem
- Dekorowanie i porcjowanie ciasta
- Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży
- Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów, czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.
- kwalifikacyjny kurs zawodowy – kwalifikacja T.04- produkcja wyrobów cukierniczych
- technik technologii żywności – kwalifikacja T.04- produkcja wyrobów cukierniczych- Klasa II B, II D, IIIA, IIIB
- zasadnicza szkoła zawodowa – zawód cukiernik klasa I, II,III
2016 – srebrna tarcza w rankingu „Perspektyw”
2017 – złota tarcza w rankingu „Perspektyw”
OSIĄGNIĘCIA
- Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności ( finaliści w roku 2016- 2 uczniów, w roku 2017– 1 uczennica),
- I miejsca w I Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych- na targach Expo Sweet –Michał Kumur, Emilia Grzenkowska(24.02.2011), w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w roku 2013- I miejsca ( Jagoda Urbańska) , 2014- I miejsce ( Patrycja Reszka), 2016- II miejsce ( Natalia Tryba); , XVII Ogólnopolski Turniej Piekarski2014- II miejsce(Sylwia Kwiatkowska)
Znany absolwent – Michał Kumur – udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników – Tajwan 2014