Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku

Opis szkoły

Technik technologii żywności

  • nauka trwa 4 lata
  • kwalifikacje w zawodzie:
  • T.2. – Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn
  • i urządzeń lub
  • T.03. – Produkcja wyrobów piekarskich lub
  • T.04. – Produkcja wyrobów cukierniczych – analogicznie jak w ZSZ
  • T.16. – Organizacja i nadzorowanie produkcji
  • wyrobów spożywczych.

 

Technik technologii żywności zdobywa kwalifikacje do:

  • kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych:
  • cukierniczych,
  • koncentratów spożywczych,
  • piekarsko-ciastkarskich,
  • fermentacyjnych
  • (piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy),
  • jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich,
  • owocowo-warzywnych,
  • rybnych,
  • surowców olejarskich,
  • zbożowych,
  • ziemniaczanych,
  • mrożonych owoców i warzyw,
  • lodów oraz wyrobów kulinarnych
  • opracowywania receptur,
  • instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu

 

Uczeń ZSZ kształcący się w zawodzie cukiernik uczy się produkcji wyrobów cukierniczych ,przygotowuje półprodukty oraz dodatki do produkcji, uczy się dozować surowce do wyrobu produktów cukierniczych zgodnie z recepturą. Tworzy elementy dekoracyjne zgodnie z zasadami dekorowania wyrobów w produkcji cukierniczej. Ocenia wyroby pod względem organoleptycznym. Poznaje obsługę maszyn i urządzeń do produkcji tych wyrobów zgodnie z zasadami BHP. Uciążliwości w pracy cukiernika dotyczą przede wszystkim zmiennej temperatury, dużej wilgotności powietrza oraz możliwości występowania śliskiego podłoża. W zawodzie cukiernika wyróżnia się dwa stanowiska: cukiernika i mistrza cukierniczego. Droga do mistrzostwa w zawodzie zależy od predyspozycji, wykształcenie, umiejętności i osobowości pracownika.

 

Zadania zawodowe

  • Wytwarzanie produktów ciastkarskich
  • Wytwarzanie półproduktów ciastkarskich
  • Wytwarzanie produktów cukierniczych
  • Wytwarzanie elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych
  • Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich
  • Rozliczanie przyjętych i wydanych surowców i produktów ciastkarskich i cukierniczych
  • Sporządzanie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych
  • Organizowanie własnego stanowiska pracy cukiernika i stanowisk pracy podległych pracowników zgodnie z zasadami ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
  • Organizacja i zarządzanie cukiernią
  • Nadzorowanie i organizowanie pracy zespołu pracowników cukierni
  • Kontrola, konserwacja i ocena sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
  • cena jakości surowców, wytwarzanych półproduktów i produktów ciastkarskich i cukierniczych.

 

Kwalifikacje zawodowe

  • Dobór surowców w celu wytwarzanie produktów i półproduktów ciastkarskich i cukierniczych
  • Wykonywanie wyrobów cukierniczych, półproduktów, elementów dekoracyjnych, czynności związanych z obliczaniem
  • Dekorowanie i porcjowanie ciasta
  • Przygotowywanie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich do wysyłki i sprzedaży
  • Wykonywanie czynności pomocniczych: transport, przechowywanie gotowych wyrobów, czyszczenie i mycie maszyn i urządzeń, ewidencjonowanie wyrobów.
Kierunki kształcenia
  • kwalifikacyjny kurs zawodowy – kwalifikacja T.04- produkcja wyrobów cukierniczych
  • technik technologii żywności – kwalifikacja T.04- produkcja wyrobów cukierniczych- Klasa II B, II D, IIIA, IIIB
  • zasadnicza szkoła zawodowa – zawód cukiernik klasa I, II,III
Dodatkowe informacje

2016 – srebrna tarcza w rankingu „Perspektyw”

2017 – złota tarcza w rankingu „Perspektyw”

OSIĄGNIĘCIA

  • Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności ( finaliści w roku 2016- 2 uczniów, w roku 2017– 1 uczennica),
  • I miejsca w I Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych- na targach Expo Sweet –Michał Kumur, Emilia Grzenkowska(24.02.2011), w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w roku 2013- I miejsca ( Jagoda Urbańska) , 2014- I miejsce ( Patrycja Reszka), 2016- II miejsce ( Natalia Tryba); , XVII Ogólnopolski Turniej Piekarski2014- II miejsce(Sylwia Kwiatkowska)

Znany absolwent – Michał Kumur – udział w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników – Tajwan 2014

 

ul. Smoleńska 5/7,

80-058 Gdańsk,

woj. pomorskie

583 011 020

sekretariat@ckziu2gdansk.pl

hlankiewicz.ckziu2@op.pl

www.ckziu2gdansk.pl

Przewiń do góry