Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich

Opis szkoły

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego posiada 65-letnią historię.

Obecnie w skład zespołu wchodzą:

  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa – zawody: cukiernik, piekarz, wędliniarz, kucharz;
  • Technikum Przemysłu Spożywczego – zawody: technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa;
  • Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.

Szkoła jest organizatorem następujących konkursów o zasięgu krajowym:

  • Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności, Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego, Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki oraz Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej.

W szkole realizowano szereg projektów: As Kompetencji, Szkoła Sukcesu, Innowacyjna Szkoła Zawodowa na Rynku Pracy, Gotowi na Przyszłość, Czytająca Szkoła, WF z Klasą.

Kierunki kształcenia
  • Klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej: 1CPW, 1CK, 2C, 2CPW, 3CPW, 3CK
  • Klasy Technikum Przemysłu Spożywczego – kwalifikacja T.4 Produkcja wyrobów cukierniczych, 1T, 2T, 3T
Dodatkowe informacje

W szkole odbywają się różne warsztaty kulinarne oraz konkursy zawodowe:

  • Mikser Kulinarny – Szef dla Młodych Talentów,
  • Gotujemy z Wojtkiem Wojtkowiakiem Carlosem,
  • Gotujemy z Łukaszem Durą, Gotuj z Hortexem.

Od wielu lat organizowane są szkolne konkursy cukiernicze:

  • Konkurs o Tradycji i Produkcji Rogali Świętomarcińskich,
  • Konkurs dekoracji pierników: Serce z Piernika,
  • Konkurs na Najładniejszy Mazurek Wielkanocny.

W zakresie cukiernictwa uczniowie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach z Akademią Mistrza w Poznaniu i Wolsztynie – z p. Mieczysławem Chojnowskim, w warsztatach z Zeelandią – z p. Michałem Doroszkiewiczem w Poznaniu i Tarnowie Podgórnym, w warsztatach z Centrum Słodkiej Dekoracji – z p. Małgorzatą Weber, w warsztatach z Europejską Szkołą Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego – z p. Marleną Szymaś, p. Bogdanem Tomczykiem i p. Sebastianem Winkel.

OSIĄGNIĘCIA

  • Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności – wielokrotni laureaci, w 2016 r. 1 miejsce – Marianna Hoffmann;
  • Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych: 2011 r. 3 miejsce, 2013 r. 2 miejsce, 2017 r. 3 miejsce – Karolina Stricke i Paweł Gromacki;
  • Turnieje Cukierniczy, Piekarski, Przetwórstwa Mięsa- wielokrotni laureaci, w 2016 r. 1 miejsce w OTC Anna Krauze

ul. Warzywna 19,

61-658 Poznań,

woj. wielkopolskie

61 820 00 91

office@zsps.poznan.pl

sekretariat@zsps.poznan.pl

www.zsps.poznan.pl

Przewiń do góry