Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Pączkowego szczęścia!

20 lutego 2017, 12:00

Ma plus minus 400 kalorii – w zależności od stopnia wysmażenia, wielkości i nadzienia – i pokryty jest białym lukrem lub czekoladą. Najpewniej pochodzi ze starożytnego Rzymu, w Polsce pojawił się dopiero w XVII wieku, początkowo na słono. Przeciętny Polak zjada w Tłusty Czwartek około 2,5 pączka dziennie, co w skali kraju daje około 100 milionów sztuk. „Pączkowe święto”, które w tym roku przypada 23 lutego, jest również wielkim wyzwaniem dla wszystkich cukierników.

Odkryj swój ulubiony rodzaj

Pączki jada się praktycznie wszędzie – to przecież jeden z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych słodkich wypieków. Dzieje się tak nie tylko ze względu na niezwykłą słodycz pączków, ale również dzięki nadzieniu – rodzajów pączkowego wypełnienia jest mnóstwo i każdy znajdzie coś dla siebie. Z budyniem, z czekoladą, z adwokatem, marmoladą, śmietankowym kremem albo puste. Wybrać możesz też dekorację; jest lukier, cukier puder, polewa czekoladowa, a nawet posypka orzechowa. Do wyboru, do koloru. Być może to właśnie Ty zjesz tego, który przynosi szczęście – z orzechem w środku.

Pączki nie tylko w Polsce

Warto wiedzieć, że Tłusty Czwartek to nie tylko polska tradycja. Amerykanie, na przykład, jedzą pączki w formie donatów – przepysznych “oponek” z dziurką, bez nadzienia. Podawane są najczęściej z lukrem, orzechami lub kolorowymi, słodkimi wiórkami. Włosi jedzą zeppole w marcu, na dzień ojca – wypieki przypominają ptysie i mają dużo kremu, a podawane są z cukrem pudrem. W Turcji spożywa się malutkie lokma, czyli smażone kuleczki z ze słodkim syropem, a Holandii – racuchy Oliebollen robione z drożdżowego ciasta z dodatkiem rodzynek albo suszonych owoców.

Zrób pączki po swojemu

Można, oczywiście, kupić je w ulubionej piekarni, ale najlepiej smakują te domowe. W Internecie (i w książce przepisów swojej babci) znajdziesz masę przepisów na dobre pączki, które możesz podać z autorskim nadzieniem. Chcesz zaskoczyć rodzinę albo przyjaciół? Przygotuj nadzienie toffi, wypełnij budyniem kokosowym lub dżemem brzoskwiniowym. Pamiętaj tylko, żeby podczas wałkowania i wycinania podsypywać ciasto jak najmniejszą ilością mąki – pączki będą wtedy świeże i miękkie przez dłuższy czas. Nie wiesz, czym udekorować własnoręcznie zrobione wypieki? Wypróbuj kolorowy lukier i posyp całość skórką pomarańczową.

Przewiń do góry