Zaloguj się
Rejestracja
Instagram Youtube
Zamknij

Alternatywne wypieki. Cukiernicze wyroby bez glutenu – przepis na bezglutenowy biszkopt wegański

Składniki:

  • mąka gryczana 185 g
  • mąka ryżowa 185 g
  • mąka ziemniaczana 75 g
  • kakao 45 g
  • cukier drobny lub ksylitol 150 g
  • proszek do pieczenia bezglutenowy 30 g
  • soda oczyszczona 10 g
  • olej rafinowany, np. rzepakowy lub słonecznikowy 50 g
  • ocet jabłkowy 75 g
  • napój sojowy lub owsiany bezglutenowy 550 g
  • Przepis na formę zamkniętą – tortownica 24 cm.

Bezglutenowe wypieki to nie tylko propozycja dla alergików i osób z celiakią, ale również dla dużej grupy klientów, którzy chcą po prostu wyeliminować z diety ten składnik. Postawę biszkoptu stanowi mieszanka mąk bezglutenowych, prezentowanych w ramach naszego cyklu „Alternatywne wypieki”. Przed przystąpieniem do pieczenia zapraszamy do lektury materiałów o mąkach bazowych oraz kleistych i tłustych.

Tworząc produkt, który chcemy oznaczyć jako bezglutenowy (odpowiedni także dla alergika i osoby z celiakią), trzeba pamiętać, by użyć certyfikowanych bezglutenowych składników, oznaczonych przekreślonym kłosem. Zadbajmy też o osobne pomieszczenie, zarówno do przechowywania surowców jak i tworzenia samego wypieku. Produkty z natury bezglutenowe, jak owies czy kasza jaglana, mogą zostać zanieczyszczone glutenem podczas procesu produkcyjnego. Wybierając składniki z natury bezglutenowe, ale bez certyfikatu, finalnie otrzymujemy produkt o obniżonej zawartości glutenu, a nie bezglutenowy.

A teraz do dzieła! Zdradzamy recepturę na bezglutenowy biszkopt wegański.

Biszkopt jest cięższy i niższy niż tradycyjny, ale z powodzeniem można używać go do stworzenia tortu. Unikalne smaki bezglutenowych mąk, w połączeniu z ponczem i kremem, zachwycą nawet glutenowego maniaka. Biszkopt czekoladowy najlepiej komponuje się z kremem malinowym, orzechowym lub mango. Pasuje do niego poncz wiśniowy, malinowy, pomarańczowy lub zakrapiany rumem.

  1. Do miski przesiać wszystkie suche składniki. Dokładnie wymieszać.
  2. W oddzielnym naczyniu do napoju roślinnego dodać ocet, odstawić na min. 1 minutę.
  3. Do kociołka wsypać suche składniki, dodać mokre i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Odpiekać w temp. 180℃ prze ok. 35 minut, następnie dosuszyć przez 15 minut do suchości patyczka.

Uwagi:

  • Ciasto wyrośnie na ok. 5 cm.
  • Po ostygnięciu przekrój je na 2 lub 3 blaty w zależności od potrzeby.
  • Do krojenia użyj specjalnego noża do biszkoptów lub długiego, cienkiego noża do chleba. Ważne, aby był bardzo ostry.
  • Biszkopt przygotowany na białej mące ryżowej będzie lekko pękał z góry, jednak jest to warstwa, którą często odkrajamy, aby górę tortu obłożyć kremem.
  • Aby uzyskać gładką powierzchnię ciasta, najlepiej użyć mąki ryżowej pełnoziarnistej.
Przewiń do góry